
vasárnap, május 25, 2008

szerda, május 21, 2008
Ezt a receptet találtam a Príma Konyha márciusi számában:
Hozzávalók:
Tésztához:
8 tojás
20 dkg cukor
6 ek víz
8 dkg olvasztott vaj
30 dkg finomliszt
4 dkg kakópor 1 cs sütőpor
1 csapott kk mézessütemény fűszerkeverék
Krémhez:
4-5 ek cukor
4-5 cs van. cukor
3,75 dl tej
3,75 dkg zselatin
8 dl habtejszín
A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a vizet, a vajat, és tovább habosítjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakaóval, a fűszerkeverékkel, és az előzőekhez adjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a masszába. Egy nagy tepsit kivajazunk, és két részletben megsütjük a tésztát.
A krémhez a cukrot a tejbe szórjuk és felforraljuk, szüntelenül kevergetve beleszórjuk a zselatin, , és kis lángon még főzzük 1-2 percig. Amíg langyosra hűl, kemény habbá verjük a tejszínt, és apránként belecsorgatjuk a langyos tejet. Megtöltjük a krémmel a lapokat, és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Ezután felolvasztunk 25 dkg étcsokoládét 8 dkg vajjal, és a tetejére kenjük.
Én közepes méretű tepsiben sütöttem, így változtattam az adagon. A tésztához 6 tojást, 1 cs sütőport, 2 ek kakaóport, 20 dkg lisztet, 1 csapott ek mézes fűszerkeveréket, 4 ek vizet és 6 dkg olvasztott vajat használtam.
A krémhez pedig felvertem fél liter Hulalát, közben belecsorgattam egy tubus (170 gramm) sűrített tejet, 1 cs Bourbon vaníliás cukrot és 1 cs zselatin fixet. A tetejére 10 dkg étcsokoládét olvasztottam 3 ek olajjal, majd megszórtam fehércsokival.

1 l húsleves
2 dl tejföl
só, bors, petrezselyem
Felolvasztjuk a vajat, üvegesre pároljuk benne a hagymát, hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, a fokhagymát, és kevergetve kb. 10 percig pároljuk. Ezután megszórjuk liszttel, paprikával, felöntjük vízzel, fűszerezzük, és puhára főzzük. Végül a tejfölt simára keverjük egy kevés levessel, és összefőzzük, majd meghintjük petrezsemmel.
kedd, február 19, 2008

Citromos - fokhagymás csirkecomb
Az alaposan megmosott, letörölgetett csirkecombokat jól megsózzok, kiolajozott tűzálló tálban fólia alatt 40-50 perc alatt puhára pároljuk. Közben kikeverünk 1 dl frissen facsart citromlevet egy nagy evőkanál mézzel, kevés borssal, 6-7 gerezd áttört fokhagymával, pici mustárral, és ezzel a keverékkel megkenjünk a csirkecomb egyik oldalát, megpirítjuk, megkenjük a másik oldalát is, és azt is pirosra sütjük.
Én mustáros burgonyát készítettem hozzá, ami szintén gyors, egyszerű étel, és önmagában is finom. Ehhez a kruplit meghámoztam, kettédaraboltam, bevagdostam a tetejét, megsóztam, bekentem mustárral, olajozott tepsibe raktam, majd alufólia alatt előbb megpároltam, utána megsütöttem.

10 tojásos piskótát sütöttem egy közepes mértű tepsiben. (10 tojás, 10 ek cukor, 2 ek kakaó, 1 cs. sütőpor, 10 ek liszt. Én mindig szitálom a lisztet, sütőport és a kakaót.) Miután kihűlt, hosszában kettévágtam, majd a két lapot félben, így egymásra rakva lett négy lapom. Levágtam a szélét, és egy kicsit megformáztam.
Krém: 8 tojássárgáját elkevertem 8 ek cukorral, majd gőz fölött 15 perc alatt besűrítettem. Miután levettem a tűzről, hozzákevertem 6 ek kakaót (nagyon fontos, hogy nagyon jó minőségű kakaóport használjunk, ami tudom, hogy drága, de ettől lesz igazi finom a krém) és 0,5 dl rumot, 8 tk kávé. Amikor a krém kihűlt, hozzákeverünk 0,5 kg Rámát (pár órával előtte vegyük ki a hűtőból, hogy egyenletesen megpuhuljon). Ez egy kicsit soknak tűnik, de mégsem lesz vajas érzete a krémnek, hanem olyan, mintha csokis-tejszínes lenne.
A tortalapokat megtöltöttem, körbe is bekentem krémmel (ez fontos, mert erre ragad rá a marcipán), és beraktam a hűtőbe keményedni.
A marcipánt használat előtt fel kell egy kicsit melegíteni, de csak óvatosan, mert ha meglágyul, használhatatlanná válik. Beporcukroztam a tányért, úgy raktam be a mikróba kb fél perce 600 W-ra. A porcukrot 3x átszitáltam ezzel szórtam meg vékonyan a nyújtódeszkát, így nem ragadt rá. A fehér marcipánt kb. 3 mm-re nyújtottam, így nem szakadt el. A legnehezebb talán ezzel volt beborítani a csokis piskótát. A két végét megformáztam, hogy úgy nézzen ki, mintha tényleg egy zacskó lenne, és a széleit bevagdostam. A piros marcipánnal hasonlóan bántam, majd egy kis pogácsaszaggatóval kiszaggattam a pöttyöket. Marcipánra úgy tudtok marcipánt ragasztani, ha vízzel megkenitek. Először a nagy középső részt raktam rá, amire a felírat ment, majd jött az egyik sarka az "Itt nyílik" felírattal, végül a pöttyök. A kék marcipánt is felmelegítettem a tányérban (ez fontos, mert különben ráragad a mikro üvegtálcájára), vékony csíkokat sodortam, és megformáztam belőle a betűket. A barna marcipánból készítettem a vonalkódot, a szavatossági ideje pedig a születési dátum volt.

A beáztatott, lecsöpögtetett tálba először belerakjuk a vékonyra feldarabolt krumpli, megfűszerezzük (só, bors,delikát, esetleg zöldfűszerek). Erre rárakjuk a vékonyan felszeletelt csirkemellet (előtte megszórjuk sült csirke fűszersóval). Tetejére pedig következik a zöldborsó, és néhány vékony szelet paradicsom. Hideg sütőbe toljuk, majd fokozatosan emeljük a hőmérsékletet. Minimum másfél óra kell, hogy elkészüljön.
Más zöldségekkel is finom, néha rakok hozzá brokkolit, sárgarépát is
Hozzávalók:
25 dkg meggybefőtt
25 dkg liszt
1 cs sütőpor
½ tk szódabikarbóna
3 ek kakaópor
4 ek csokidara
2 tojás
12 dkg cukor
12,5 dkg vaj
1 cs Bourbon vaníliás cukor
0,5 dl rum
2 doboz natúr joghurt
Máz:
5 dkg vaj
2 ek kakaópor
10 dkg cukor
2 ek víz
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat, a joghurtot és a rumot. Másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, összevegyítjük a kettőt, belekeverjük a csokidarát és a meggyet. 180 fokon 20 percig sütjük. A muffinsütőben kihűtjük, majd bevonjuk a mázzal, amihez a hozzávalókat összekeverjük, és néhány percig főzzük. Tejszínhabbal tálaljuk.
A halat (én négy szeletet készítettem) citromos vízben kiolvasztjuk, majd lecsöpögtetjük. Sózzuk, borsozzuk, tűzálló tálba rakjuk, és megszórjuk paprikával. 1 evőkanál vajben 1 ek lisztet aranybarnára pirítjuk, majd felöntjük 2,5 dl tejjel, csomómentesre keverjük. Fűszerezzük (só, bors, petrezselyemzöld, kevés szerecsendió), hozzáadunk 2 ek csípős mustárt, és kb. 10 percig főzzük. Ráöntjük a halra, megszórjuk bőven szeletelt fokhagymával, rámorzsolunk 1 ek vajat, és megsütjük.
hétfő, február 18, 2008
A babot (aprószemű fehérbab) leforrázzuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Amikor a bab félig megpuhult, kockára vágott sárgarépát és petrezselymet rakunk hozzá, fűszerezzük sóval, borssal, delikáttal, kevés mustárt és köménymagot is adunk hozzá. Amikor a zöldségek megpuhultak, kevés rántást sütünk, megszórjuk paprikával, ízlés szerint 2-3 gerezd fokhagymát adunk hozzá (fokhagymanyomón áttörve vagy lereszelve), felöntjük vízzel, felfőzzük, majd beleöntjük a levesbe, és újra forraljuk, ha szükséges, még fűszerezzük. Legvégül apró nokedliket szaggatunk a levesbe.
Töltelék: kb. 30 dkg sonka, 20 dkg krinolin, vagy virsli, 4 db lilahagyma, 1 fej fokhagyma, 0,5 dl olaj, 10 dkg margarin, 20 dkg sajt, őrölt bors
Ebből a mennyiségből kb. 50 db lesz!"
péntek, február 15, 2008

37 dkg finomliszt
15 dkg rozsliszt
1 csomag szárított élesztő (vagy 2,5 dkg friss)
1 doboz joghurt
1 tk cukor
1 ek só
2,8 dl víz
5 ek olívaolaj
A gép tartályába öntjük a vizet és a joghurtot, erre szórjuk az összekevert liszt felét, következik az olaj, majd a liszt másik fele. Az egyik sarokba töltjük a sót, másikba a cukrot, középre pedig az élesztőt. Teljeskiőrlési programon sütjük.

Csokitallér
Hozzávalók:
15 dkg liszt
1 ek kakaópor
½ tk szódabikarbóna
½ tk őrölt fahéj
10 dkg étcsoki
10 dkg vaj
15 dkg cukor
1 tojás
Fél dl rum
A puha vajat habosra keverjük a cukorral, a tojással és a rummal. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, kakaóval, fahéjjal, beleszitáljuk a vajas keverékbe, majd késsel apró darabokra vágjuk az étcsokit. Jól összekeverjük, diónyi golyókat formálunk belőle, lelapítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. 200 fokon (előmelegített sütőben) 10 perc alatt megsütjük.
hétfő, február 11, 2008
Hozzávalók: 25 dkg gesztenyemassza, 15 dkg étcsoki, 15 dkg margarin, 4 evőkanál baracklekvár, 10 dkg cukor, 4 tojás, 15 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 cs. Bourbon vaníliás cukor.
Elkészítés: Gesztenyemasszát villával áttörjük, a csokit gőz fölött megolvasztjuk. A megolvadt csokit - lehetőleg ne legyen túl forró - hozzákeverjük a gesztenyéhez. Beletesszük a margarint, a lekvárt, a cukrot, és a tojások sárgáját. A fehérjékből kemény habot verünk, majd ezt is óvatosan beledolgozzuk a masszába. Végül a sütőporos lisztet is hozzákeverjük. Belekanalazzuk a muffinformákba, majd előmelegített sütőbe rakjuk, ahol közepes fokon, kb 25 perc alatt, illetve tűpróbáig sütjük.
