hétfő, február 18, 2008

SONKÁS TEKERCS / vadrózsa
"Hozzávalók: 1 kg liszt, 10 dkg rétesliszt, 6 dl tejföl, 1 dl tej, 1 dl olaj, 1 ek. cukor, 1 ek. só, 1 cs. 11 grammos szárított élesztő, 2 tojás
Töltelék: kb. 30 dkg sonka, 20 dkg krinolin, vagy virsli, 4 db lilahagyma, 1 fej fokhagyma, 0,5 dl olaj, 10 dkg margarin, 20 dkg sajt, őrölt bors
Elkészítése: a folyékony hozzávalókat meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a többit is, és jól összedolgozzuk, és duplájára kelesztjük. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a sonkát vékony kockákra vágjuk, és kevés olajon megsütjük ( nem pirosra!). A krinolint is vékony, apró kockákra vágjuk, és 1-2 percre rádobjuk a sonkára, és ízlés szerinti mennyiségű őrölt borssal megszórjuk. Ha készen van, kiszedjük, és a visszamaradt zsiradékban megolvasztjuk a margarint, és belereszeljük az egy fej fokhagymát. A lila hagymát vékonyra szeljük.Ha megkelt a tészta, 4 részre osztjuk. Vékony téglalappá nyújtjuk, megkenjük a margarinos fokhagymával, megszórjuk sonkával, lila hagymával, sajtot reszelünk rá, és összetekerjük.Trapéz alakúra vágjuk, tepsibe rakjuk. Letakarva kelesztjük még kb. fél óráig. Megkenjük tojással, szórunk rá reszelt sajtot, szezámmagot, köménymagot, és 190 fokos előmelegített sütőben sütjük.Megjegyzés: Én kenyérsütő gépben dagasztottam, kelesztettem, és házi sonkával készítettem. Fantasztikusan finom lett!Az utolsó tekercsnél a margarinos fokhagyma után megkentem tejföllel, utána tettem rá a sonkát, hagymát sajtot. Annak sokkal zaftosabb lett a tölteléke. Szerintem úgy még finomabb. A tejföl kicsit lehúzza, nem lesz olyan magas, de nagyon ízletes.

Ebből a mennyiségből kb. 50 db lesz!"
Ez az eredeti recept. Én a feléből csináltam, de így is rengeted lett, legközelebb kettőnknek csak a negyedéből készítek. Másnap is puha marad, persze frissen a legfinomabb.

Nincsenek megjegyzések: