hétfő, november 23, 2009

Répafőzelék


Amilyen egyszerű elkészíteni, legalább annyira finom és egészséges a sok répától.

A sárgarépa valószínűleg Kis-Ázsiából származik, ahol több mint két évezreden keresztül vadon nőtt. A Földközi-tenger medencéjének lakói tehát már jóval időszámításunk kezdete előtt fogyasztották a répagyökeret. Úgy tűnik, hogy sem a görögök, sem pedig a rómaiak nem lelkesedtek a répáért. Mentségükre szóljon: a répa akkoriban majdnem fehér színű, kemény héjú, rendkívül rostos belsejű növény volt. Plinius „Pastinaca Galtica"-ként emlegeti a répát, s ez az elnevezés mind a mai napig tovább él pl. Franciaország egyes területein, ahol a „pastenade" név alatt a répát kell érteni, vagy nálunk is létezik a paszternák elnevezésű répaféle. A reneszánsz időszakában sikerült nemesíteni ezt a növényfajtát, mely ezáltal jobb ízűvé vált. A XIX. századig kellett azonban várni, hogy a répa elnyerje szép narancssárga színét, s végre azzá az ízletes zöldséggé váljon, amilyennek ma ismerjük.

Táplálkozási szempontból a sárgarépa legnagyobb értékét a béta - karotin tartalma adja. Ha vérünk alacsonyabb mértékben tartalmazza, az fokozhatja a rákbetegségre való hajlamot. Ezenkívül jelentős antioxidáns, így a szabad gyökök károsító hatásával szemben véd.
A szervezet a béta - karotint A - vitaminná alakítja át, mely fontos a jó látáshoz és az egészséges nyálkahártyákhoz. Hiányának legelső tünete a varkasvakság, amikor a szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez.
A legtöbb zöldségfélékkel ellentétben a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen, mivel a vastag sejtfalak miatt a szervezet jóval kevesebb béta - karotint tud hasznosítani. A főzés alatt ugyanakkor károsodnak a sejtfalak, és a karotin hozzáférhetőbbé válik a szervezet számára.
Ezenkívül a sárgarépa immunserkentő is, fokozza a csecsemőmirigy működését. A karotinpótlással az immunválaszok is javíthatók, napi 180 mg jelentősen növeli a fehérvérsejtek számát és aktivitását.


Répafőzelék

Egy kiló sárgarépát megtisztítunk és felszeletelünk. Édes fajtát válasszunk, mert abból igazán finom! Vajat olvasztunk, belerakjuk a répát, kevés vizet öntünk alá, megsózzuk, majd puhára pároljuk. A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel, ráöntjük a répára, felfőzzük. Végül megszórjuk felaprított petrezselyemzölddel.

Nincsenek megjegyzések: