csütörtök, július 03, 2008

RAMA

Ez volt az első recept, amit a RAMA szakácskönyvből elkészítettem. Egyszerű, gyors, és nagyon finom krémes süti. Másnapra érnek össze igazán az ízek, de mi még soha nem bírtuk kivárni. Készítettem már belőle tortát is Karolina 1 éves születésnapjára, amire sajnos Izabella ráboríította a vizet, de attól elfogyott az utolsó morzsáig.



Hideg csokis kocka

Hozzávalók a tésztához:
5 tojás
5 ek cukor
1 cs. van. cukor
5 ek liszt
1 cs. sütőpor
3 ek. étolaj
3 ek. kakaó

Kakaós piskótát sütünk azzal a különbséggel, hogy a tésztába lassan étolajat is csurgatunk.

Cukorszirup: 6 ek víz, 6 ek, cukor
A még meleg piskótalapot félbevágjuk, és megöntözzük a lehűtött cukorsziruppal.

Krém:
½ l tej
4 ek cukor
2 cs. van. pudingpor
12 dkg Rama
10 dkg porcukor
van. cukor (Bourbon van. cukorral a legfinomabb)
(én néha öntök bele egy kis csokis krémlikőrt is, ettől különlegesebb az íze)

A tejből cukorból, pudingporból pudingot főzünk, letakarva kihűtjük, néha megkeverjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, a pudinggal simára keverjük, majd megtöltjük vele a tésztát. Tetejét csokimázzal bevonjuk. (10 dkg csoki, 3 ek. olaj)
Áfonya és csirkemell - első olvasásra talán furcsán hangzik, de aki szereti az édes és sós ízeket együtt, azoknak nagyon ajánlom! Sajnos a családban egyedül én kedvelem, ezért nagyon ritkán készítek ilyen ételeket, helyette ha étterembe járok, előszeretettel rendelek. A fotó sajnos nem sikerült jól, így nem adja vissza a csodás színhatást, de én mondom, ezt ki kell próbálni!



Áfonyás csirkemell

A csirkemellet vékonyra szeleteljük, besózzuk. Pár csepp olajon egy kicsit átsütjük, aztán ráöntünk egy egész üveg áfonyalekvárt. Ezután egy kis vízzel higítjuk, mert a lekvár besűrűsödik. Közben néha megforgatjuk a husikat, hogy jól átjárja a szósz. Burgonypürével nagyon finom.
Sajtmártás: 20-20 dkg sajtot (trappistát és valamilyen füstöltet) lereszelünk, majonézzel, pici tejföllel keverjük, és pici borsot szórunk bele. Ezt előző nap érdemes elkészíteni, hogy összeérjenek az ízek.


Currys csirke

A csirkemellett csíkokra vágjuk, olajban megpirítjuk, megszórjuk sóval, borssal, curryvel, felöntjük tejszínnel, amelyben elkevertünk kevés étkezési keményítőt, mejd felfőzzük. Én krumplipürével szeretem a legjobban.


Uborkás fasírtrolád

A fasírt receptjét nem tudom pontosan leírni, de ezt már megszokhattátok tőlem. Én általában fél kg darált sertéshúshoz keverek két tojást, sót, borsot, delikátot, piros paprikát, két gerezd fokhagymát és egy kis fej vöröshagymát áttörve. Zsemlemorzsából pedig annyit adok, hogy jól formázhatóak legyenek a fasírtok. Egy darab alufóliára rakunk egy szelet bacont, vékonyan rákenjük a fasírthúst, közepébe teszünk egy darab savanyú uborkát, feltekerjük, és kiolajozott tepsibe rakjuk. Nagyon finom úgy is, ha füstölt sajtot is teszünk az uborka mellé. Ezután forró sütöben megsütjük. Finom hidegen is, salátával, egyszerű vendégváró étel.


Kati szelet

Hozzávalók:
70 dkg liszt
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 dl tej
3 tojássárgája
1 csomag sütőpor
csipet só
A lisztet eldörzsörjük a margarinnal, hozzáadjuk porcukrot, sütőport, csipet sót, tojássárgáját, a langyos tejet, jól összedolgozzuk, és három részre osztjuk. Lisztezett táblán egyenként elnyújtjuk, és a tepsi hátulján 10-15 perc alatt megsütjük.
Töltelék:
15 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 dl rum
5 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál kakaó
fél dl tej
1 csomag Bourbon vaníliás cukor

Az egyik lapot összemorzsoljuk, és öszekeverjük a hozzávalókkal. A lapokat rumos tejjel meglocsoljuk, és a töltelékkel megtöltjük.
1 tojásfehérjéből kemény habot verünk, rákenjük a felső lapra, és csokit reszelünk rá.

Fogyasztás előtt minimum két nappal érdemes megsütni, hogy rendesen megpuhuljon.


Túrós táska

Hozzávalók:
25 dkg RAMA
50 dkg tehéntúró
25 dkg liszt
1 cs sütőpor
csipet só
1 evőkanál tejföl
1 citrom leve, és reszelt héja
fahéj

A margarint megpuhítjuk, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, sót, fele túrót, tejfölt, kevés citromhéjat. Jól összegyúrjuk, és 1 órára hideg helyre tesszük. Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, és négyzetekre vágjuk. A maradék túrót összekeverjük kevés cukorral, citromhéjjal, citromlével, fahéjjal (esetleg mazsolával), beletöltjük a négyzetekbe, félbehajtjuk, villával megszúrkáljuk, és kb. 20 perc alatt 200 fokon megsütjük.

Napokig puha marad. Az eredeti recept szerint lekvárral kell tölteni, úgy is finom, csak így nekünk jobban ízlik.

Ez is egy csokoládétorta, a krémje a Cecile tortájéval egyezik meg.

Húsos karfiol
Hozzávalók:
fél kg darált sertéscomb
egy fej karfiol
a nagy doboz tejföl
20 dkg füstölt sajt
kis fej vöröshagyma
olaj
só, bors, paprika
Kevés olajban megpároljuk a hagymát, és hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük kevés paprikával, sóval, borssal. Amikor megpuhult, egy kivajazott tűzálló tálba rakjuk. A karfiolt rózsáira szedjük, és megfőzzük. A vízbe sót és köménymagot teszünk. A lecsepegtetett karfiolt a hús tetejére rakjuk, meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, és sütőben összesütjük.

szerda, július 02, 2008


Megtaláltam a nővérem kislányának, Veronikának a születésnapi tortáját. Mivel nagy lóimádó, nem volt kérdéses, mi kerül a tetejére. A belseje feketeerdő ízesítésű.

szombat, június 28, 2008

A hűtőben találtam néhány közeli lejáratú joghurtot, és sok gyümölcsöt, és mivel édességre vágytam, készítettem egy igazi nyári desszertet.



Tejszínes joghurttorta
4 tojásból készítettem egy piskótát, amit később visszaraktam a tortaformába.
5 doboz joghurthoz hozzákevertem 5 dkg cukrot, 1 cs. Bourbon vaníliás cukrot, 1 citrom reszelt héját és levét, 2 csomag Zselatin fixet, 2 dl felvert tejszínt és kb. 30 dkg vegyes gyümölcsöt (málna, ribizli, meggy). Ezt a keveréket ráöntöttem a piskótára, és kb. egy órára betettem a hűtőbe. Ezután 30 dkg gyümölcsöt (megon meggy, málna, ribizli összetörtem 2 ek cukorral, és jól összefőztem, majd szűrőn lecsepegtettem. Fél csomag zselatint elkevertem kb. fél dl vízben, majd lassan hozzáöntöttem a forró gyümölcslevet, és hagytam kicsit dermedni. Ezután rácsurgattam a torta tetejére, és visszaraktam a hűtőbe.
Pár órával később sajnos felvágtam, de igazából másnapra értek össze az ízek, akkor viszont nagyon finom volt! Igazi kis könnyű, nyári édesség!
Van egy kedvenc könyvem, Tortacsodák a címe. Tele van szebbnél szebb marcipános tortával. Amikor először a kezembe vettem, nagyon megtetszett az egyik, és csak a megfelelő alkalomra vártam, hogy elkészíthessem. Erre nagyon jó alkalmat teremtett a megismerkedésünk 7. évfordulója, és mivel az öcsém is aznap érkezett Londonból, nem gondolkodtam tovább, belevágtam, és nem bántam meg, mert mindenkinek nagyon tetszett, az íze pedig csodásan csokis volt.


Csokitorta


A torta belül olyan, mint az előző csokitorta. Ehhez is 9 tojásból sütöttem a piskótát, majd szív alakúra vágta egy sablon segítségével. A tetejét megkentem eperdzsemmel, majd leöntöttem étcsokival. Az oldalát a maradék krémmel kentem be, de előtte még körbemértem a tortát, és ehhez nyújtottam ki a marcipánt. A tetejéhez eredetileg szükségem lett volna egy vékony lapra, de én egyszerűbben oldottam meg: egy kartonból vágtam szív alakot, bevontam alufóliával, majd erre raktam a marcipánt. A torta tetejét teleraktam bonbonnal, amiket eredetileg én akartam készíteni, de mivel nem volt rá időm, maradt a bolti.

Feketeerdő torta
9 tojásból kakaós piskótát sütünk, receptje:
9 db tojás, 18 dkg cukor (9 evőkanál), 17,5 dkg liszt (7 púpos evőkanál), 1 cs. sütőpor és 2 evőkanál kakaó. Szokásos módon piskótát sütünk. A sütőben 160 fokon kb. 55-60 percig kell sütni, de szerintem mindenkinek más. Ha elkészült, liszttel megszórjuk a tetejét, kiborítjuk, ha kihűlt, 3 lapba vágjuk.
Töltelék:1 liter Hualát kemény habbá verünk. Ehhez nem kell sem cukor, sem zselatin. Én mindig ezzel dolgozom, és még nem csalódtam benne.1 üveg meggybefőtt levéhez hozzákeverünk 1dl vizet, 3 kanál cukrot, 1 vaníliás pudingport, megfőzzük és kihűtjük.A piskótát rummal meglocsoljuk, ettől olyan különleges lesz az íze. A lap aljára rákenjük a meggyes krém felét, rászórjuk a meggyet, majd megkenjük a tejszínhabbal. Aztán megint piskóta, rum, puding, a meggy másik fele és hab következik. Az utolsó lap után díszítjük, lehet csokireszelékkel, csokidarával, a félretett meggyszemekkel, ki mivel szereti.

csütörtök, június 26, 2008



Tejszínes csokoládétorta

Hozzávalók:
Tésztához:
9 tojás
9 ek cukor
7 ek liszt
2 púpos ek kakaó (jó minőségű, Holland kakaóval nagyon finom)
1 cs sütőpor
fél cs Bourbon vaníliás cukor

Krémhez:
5 dl tejszín (én Hulalával dolgozom)
25 dkg étcsokoládé (legalább 70 % kakaótartalmú)
fél dl csokilikőr, vagy rum

eperdzsem
bevonáshoz 15 dkg étcsoki és 4 ek olaj
fél dl kávé

A tojásfehérjét a cukorral keményre verjük, majd tovább verjük még az egyenként hozzáadott sátgájával. A lisztet összekeverjük a kakaóval és a sütőporral, majd beleszitáljuk a tojásba. Kizsírozott, lisztezett tortaformába borítjuk, és 17o fokon kb. 55-60 percig sütjük. Ha megsült, a tetejét picit belisztezzük, és tálcára borítjuk. Ha kihűlt, három lapba vágjuk, és meglocsoljuk a kávéval.

A csokoládét megolvasztjuk, majd összekeverjük a tejszínnel, és néhány órára hűtőbe rakjuk. Ezután felverjük (hosszabb ideig tart, mintha hagyományosan készítenénk a Hulalát), és hozzáadjuk a csokilikőrt vagy a rumot (aromával is elkészíthető, vagy akár el is hagyható).
A lapokat megkenjük a krémmel, majd a tortát körbekenjük a megmelegített eperdzsemmel. A mázhoz megolvasztjuk a csokoládét 4 evőkanál olajjal, és ráöntjük a tortára. Ezután ízlés szerint díszítjük. Én az oldalát tejcsokidarabokkal szórtam meg, majd gyümölcsökkel és citromfűvel díszítettem. A cseresznyét olvasztott csokiba mártottam, úgy tettem a torta tetejére.

Olasz csokoládétorta
Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé (legalább 70 %-os kakaótartalmú)
25 dkg vaj
6 tojás
1 citrom
10 dkg barnacukor
1 cs Bourbon vaníliás cukor
4 ek étkezési keményítő
5 dkg fenyőmag
5 dkg mogyoró
díszítéshez fehér csokoládé
Az étcsokt vízgőzben felolvasztjuk a vajjal. A tojások fehérjét keményre verjük a citrom levével. A cukrot kikeverjük a tojások sárgájával. Beledolgozzuk a vaníliás cukrot, a csokis vajat, a citrom reszelt héját, a keményítővel összedolgozott fenyőmagot és mogyorót (előtte kicsit összetörtem). Végül beledolgozzuk a tojáshabot. Vigyázzunk, hogy ne törjük össze!
A tésztát vajjal kikent, liszttel meghintett kapcsos tortaformába öntjük, és 175 fokon, 45 percig sütjük.
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor az igazi, ha a belseje hűlés után is krémes, kicsit olyannak tűnik, mintha nyers maradt volna. Ha túlsütjük, száraz lesz. Vanília fagyival nagyon finom, csokiimádóknak ki kell próbálni!

Hagymás göngyölt hús
Hozzávalók:
2 nagy sárgarépa
6 közepes vöröshagyma
6 vékony szelet pulykamell
6 szelet bacon
1 ek liszt
2 dl tejszín
vaj, olaj
só, bors
A megtisztított sárgarépát felkockázzuk. A hagymát vékony karikákra szeleteljük, és kevés olajban ropogósra sütjük, majd tányérra szedjük. A hússzeleteket vékonyra kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. Ezután mindegyik szeletre ráfektetjük a bacont, ráhalmazzuk a hagymakarikákat, feltekerjük, és fogvájóval összetűzzük.
Serpenyőbe kevés olaj és vaj keverékében pirosra sütjük a húst, hozzáadjuk a sárgarépát, és a maradék hagymakarikákat, felöntjük kb. fél liter vízzel, majd fedő alatt kb. 15 percig pároljuk. Ezután kivesszük belőle a húst, és beleöntjük a tejszínt, amibe elkevertük csomómentesen a liszetet, és összefőzzük.
Az eredeti receptben (Tina receptek 11., 96.o.) tésztával ajánlják, de én burgonypürét készítettem hozzá. A hagymát kedvelőknek különösen ajánlom, szerintem nagyon finom.

Paradicsomos pulykamell
Hozzávalók:
30 dkg pulykamell
12 dkg kemencés sült sonka
4 paradicsom
1 üveg (360 gramm) sűrített paradicsom
1 fej vöröshagyma
olaj
só, bors, bazsalikom
A pulykamellet csíkokra vájuk, a sonkát vékonyra szeleteljük. A vöröshagymát felkockázzuk, a paradicsomnak lehúzzuk a héját, és apró kockákra vágjuk.
Kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, rászórjuk a sonkát, megpirítjuk, hozzáadjuk a pulykamellet, és azt is pirosra sütjük. Ezután hozzáadjuk a kétféle paradicsomot, megszórjuk sóval, borssal, bazsalikommal, és kb. 15 percig főzzük. A párolt rizs nagyon jól illik hozzá.
Az elmúlt néhány hónapban nagy kuglóf-rajongó lettem. Ez a muffinőrülethez hasonlítható nálam, egy időben rengeteget sütöttem belőle. Tulajdonképpen nagyon hasonló mind a kettő, gyorsan elkészíthető, variálható, szóval igazi vendégváró. Ha valaki hozzám hasonlóan szereti a kuglófot, annak figyelmébe ajánlóm Kiss Szilvia: Fenséges kuglófok című könyvét. Gyönyörű, színes képekkel illusztrálja a sütiket, nagyszerű leírással. Az alábbi kuglóf alapreceptjét is tőle vettem.

Epres - tojáslikőrös kuglóf
Hozzávalók:
2,5 dl olaj
25 dkg porcukor
1 cs Bourbon vaníliás cukor
2,5 dl tojáslikőr
5 tojás
13 dkg liszt
13 dkg étkezési keményítő
1 csomag sütőpor
20 dkg eper
Az olajhoz apránként hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tojáslikőrt. A tojásokat egyenként felütjük és belekeverjük a cukros vajba. Egy tálba átszitáljuk a lisztet, a keményítőt, hozzáadjuk a sütőport. A kuglófformát kivajazzuk, lisztezzük. A fele tésztát beleöntjük, erre szórjuk a feldarabolt epret, majd ráborítjuk a maradék tésztát. Előmelegített sütőben (170 fok) kb 60 percig sütjük.

Juhtúrós makaróni
Egy csomag makarónit bő, sós vízben megfőzünk. Amíg fő, 50 dkg darált húst (én sertéscombot használtam) olajban puhára főzünk, sóval, borssal, kevés paprikával, majorannaval fűszerezzük. Tűzálló tálban a következőképpen rétegezzük: tészta, juhtúrót (40 dkg-ot használtam) morzsolunk rá, következik a hús, majd újra juhtúró, tészta másik fele. Végül a tetejét megkenjük tejföllel, és sütöben összesütjük.

Barackos saslik
A csirkemelleket vékonyra felszeleteljük, fűszerezzük sóval és borssal, majd ráfektetünk egy szelet bacont, erre füstölt sajtot teszünk, majd a szélére aszalt sárgabarackot rakunk, és feltekerjük. A tekercseket saslikpálcákra fűzzük, és megsütjük. Mivel aznap éppen rossz idő volt, így serpenyőben sütöttem, kevés vaj és olaj keverékében. Az aszalt sárgabarack szerintem helyettesíthető szilvával, vagy akár bármilyen friss gyümölccsel is. Annak különösen ajánlom, aki szereti az édes - sós ízeket együtt.