csütörtök, június 26, 2008

Az elmúlt néhány hónapban nagy kuglóf-rajongó lettem. Ez a muffinőrülethez hasonlítható nálam, egy időben rengeteget sütöttem belőle. Tulajdonképpen nagyon hasonló mind a kettő, gyorsan elkészíthető, variálható, szóval igazi vendégváró. Ha valaki hozzám hasonlóan szereti a kuglófot, annak figyelmébe ajánlóm Kiss Szilvia: Fenséges kuglófok című könyvét. Gyönyörű, színes képekkel illusztrálja a sütiket, nagyszerű leírással. Az alábbi kuglóf alapreceptjét is tőle vettem.

Epres - tojáslikőrös kuglóf
Hozzávalók:
2,5 dl olaj
25 dkg porcukor
1 cs Bourbon vaníliás cukor
2,5 dl tojáslikőr
5 tojás
13 dkg liszt
13 dkg étkezési keményítő
1 csomag sütőpor
20 dkg eper
Az olajhoz apránként hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tojáslikőrt. A tojásokat egyenként felütjük és belekeverjük a cukros vajba. Egy tálba átszitáljuk a lisztet, a keményítőt, hozzáadjuk a sütőport. A kuglófformát kivajazzuk, lisztezzük. A fele tésztát beleöntjük, erre szórjuk a feldarabolt epret, majd ráborítjuk a maradék tésztát. Előmelegített sütőben (170 fok) kb 60 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések: