vasárnap, augusztus 24, 2008

Könyvajánló 2.



Következzen most két olyan könyv, amelyet ajánlok minden borkedvelőnek. Tulajdonképpen ha csoportosítanám a könyveinket a férjem és az én tulajdonomra, ezt a két kötetet az előbbibe sorolnám. Karácsonyra leptem meg vele, de én is szívesen forgatom, mivel igencsak járatlan vagyok ebben a témában. Nálunk ő a szakértő, tudása egyrészt az egyetemen elsajátított borászat órán hallott ismeretekből, másrészt évekig tartó tapasztalatszerzésből fakad. Nézzük a könyveket:


1. Magyar Borok Évkönyve 2008

Ez a képekkel illusztrált gyönyörű könyv több, mint 400 terméket mutat be. Rengeteg hasznos információt közöl a borok, pezsgők, pálinkák világáról. Ajánlom mindazoknak ezt a kötetet, akik a napi hajtás után szeretnének egy kényelmes fotelbe süppedni egy pohár borral a kezükben. Nagyszerű útmutató minden házigazdának, segít kiválasztani a menühöz legjobban illő bort. A könyv borvidékek szerint járva mutatja be a pincészeteket tulajdonosukkal és termékeikkel együtt.
Ez a kötet hatodik könyve, és azt hiszem nem túlzok, ha azt mondom, hogy a legszebb, legbővebb ismereteket közlő is. Mindenkinek ajánlom ajándékba is!
2. Pálffy István: Mit érdemes megvenni? A 100 legjobb magyar bor 2006
Ez a könyv teljesen más, mint az előző. Igazi zsebkalauz, amelyet a táskánkba téve elvihetünk, ha borvásárlásra adjuk a fejünket.
Pálffy István végigkóstolta, és osztályozza a borokat íz, illat, fajtahűség, borászati teljesítmény és külcsín alapján, majd részletesen bemutatja a terméket. Végül az árát is közli, ami ha nem is egyezik meg pontosan minden boltban, de legalább tisztázhatjuk magunkban, megfelelő-e a pénztárcánknak. A lap alján ikonokkal jelzi, milyen alkalomra, mihez ajánlja. A legvégén ezen ikonok szerint pedig csoportosítja is a borokat, így könnyen rákereshetünk egyes fajtákra.











szombat, augusztus 23, 2008

Könyvajánló1.







Már régóta tervezek egy könyvajánlót a blogra, de valamiért mindig elhalasztottam. Most hoztam egy csokorra valót a kedvenceimből.



1. Mireille Guiliano: A francia nők nem híznak - A boldog táplálkozás titkai


A barátnőm hívta fel a figyelmem erre a könyvre, amiért nagyon hálás vagyok neki. A Francia nők nem híznak olyan szemléletmód - alakító könyv, amely humoros és bölcs tanácsokkal, követhető és meggyőző érvekkel hat a női szívekre. Nem hétköznapi diétásrecept - gyűjtemény, nincsenek benne táblázatok, kalóriaszámítások. Nem azt feszegeti, mit tilos ennünk, hanem hogy mit kell feltétlenül - bár mértékkel - kipróbálnunk. A könyv olyan női titkokba avat be, hogy miként lehetünk boldogok és soványak, miközben még az élvezeteket is halmozzuk. Az írónő szerint semmilyen diéta nem tarthat örökké, hiszen az állandó kalóriaszámolgatást egy idő után megunjuk, és ha abbahagyjuk, a súlyfelesleg visszatér (milyen igaza van). Szerinte aki nem szeret, vagy nincs ideje órákat tölteni a szobabiciklin, az ne használjon liftet, hanem inkább gyalogoljon, táplálkozzon változatosan, kis adagokban, és élvezze az életet.


2. Francia nők télen - nyáron - Titkok, receptek és örömök egész évre


Az első kötetet nagyszerűen kiegészíti a második, de mindenkinek azt ajánlom, az elsővel kezdje. Ebben a könyven azt hangsúlyozza az írónő, hogy csak akkor válhat tökéletessé az életünk, ha felvesszük az "év ritmusát", vagyis az évszakoknak megfelelően élünk, szórakozunk, vásárolunk, főzünk, mozgunk. Az előző kötethez képest jóval több receptet közöl, mindezeket az adott évszakra vonatkozóan. Mivel a bor világában dolgozik, külön fejezet szán neki. Végezetül a könyv végén tart egy kis beszámolót a francia vendéglátásról.

Nagyon ajánlom mindenkinek ezt a két könyvet. Úgy érzem, a mai depressziós világban sokat meríthetünk belőle.



2. Gasztroregények - Stahl könyvtára


Stahl Judit külön sorozatba gyűjtötte kedvenc idegennyelvű gasztronómiai regényeit. Őszintén bevallom, nekem az első kötet a kedvencem (Ház a Tatin utcán, a folytatása is nagyszerű). Magával ragadott a történet, alig bírtam letenni. Egy Franciaországba költözött család életét mutatja be sok leírással, de mégsem unalmasan. A történetek után recepteket közül, amelyekből már néhányat kipróbáltam.

A megjelent könyvek között van egy három részes sorozat is. Az elsőben (Ezer nap Velencében) két középkorú ember egymásra találását ismerhetjük meg, miközben feltárul előttünk a velenceiek élete. Én csupán néhány órát tölthettem ebben a városban 18 éves koromban, de miután elolvastam a regényt, nagyon - nagyon visszavágytam, és vágyom azóta is arra, hogy igazán megismerjem a várost, és felfedezzem, ahogy az írónő is tette. A második részben ezer napot töltenek Toszkánában. Étvágygerjesztő receptjeivel megtűzdelve mesél a falusi élet ritualéjáról, az egyszerű élet örömeiről. Mindezt úgy, hogy az ember lányának kedve támadna azonnal elköltözni abba a csodálatos országrészbe. A harmadik részt nagy lelkesedéssel vettem a kezembe, de csalódtam benne. Én vontatottabbnak, unalmasabbnak éreztem az első kettőnél, hiányoltam belőle azt a lelkesedét, amit megszoktam az írőnőtől.

A sorozatban még megjelent egy kötet Volt egyszer egy tavernám címmel. Ez tulajdonképpen egy vidám könyv, amely elmeséli, mit tesz egy családos fiatalember, ha egész nyárra kibérel a görög tengerparton egy tavernát, természetesen helyi receptekkel teletűzdelve.


Most pedig következzen a megjelent, és általam olvasott könyvek pontos címe szerzővel:

1. Susan Loomis: Ház aTatin utcán

2. Susan Loomis: Életünk a Tatin utcában

3. Tom Stone: Volt egyszer egy tavernám

4. Maelena de Blasi: Ezer nap Velencében

5. Ezer nap Toszkánában

6. Ezer nap a palotában


Ezenkívül még megjelent két gasztro-krimi is, de mivel ezeket még nem olvastam (az egyiket már megvettem), nem is említem a címüket.



3. Julie Powell: Julie & Julia



A történet főszereplője Julie, aki blogot nyitott, majd végigfőzte Julia Child híres szakácskönyvét, amiről naponta beszámolt. Ebből a könyvből őszintén bevallom, hiányoltam néhány receptleírást. Az írónő nagyszerű humorral van megáldva, aki szereti a kis könnyed történeteket, szerezze be.


csütörtök, augusztus 21, 2008




Csirkés papucs
Hozzávalók:
15 dkg graham liszt
20 dkg rétesliszt
15 dkg fehérliszt
2 dkg élesztő
3 dl víz
1 csapott ek
1 kk cukor
1 tk oregano
1 tk bazsalikom
1 darab csirkemellfilé
2 ek olaj
só, bors, pirospaprika, oregano, bazsalikom
20 dkg sajt
2 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma
2 fej lilahagyma
A langyos vízbe elkeverjük a cukrot, élesztő, felfuttatjuk. A liszthez adjuk az összes hozzávalót, megdagasztjuk, és duplájára kelesztjük a tésztát. A csirkemellet apró darabokra vágjuk, az olajban megsütjük, fűszerezzük. A tejfölben elkeverjük a fokhagymát.
A tésztát kinyújtjuk, hosszúkás csíkokra vágjuk, végeit lekerekítjük, közepébe mélyedést alakítunk ki. Megkenjük tejföllel, megszórjuk csirkemellel, feldarabolt hagymával, sajtot reszelünk rá. Előmelegített sütőben (170 fok) készre sütjük.


Bizonyára minden gyakorló háziasszonynak van a tarsolyában minimum egy kelt tésztához való recept. Nekem is van, több is. Sokat kisérleteztem, de egyik sem volt az igazi. Ezt a receptet a nlc fórumán olvastam, kipróbáltam, és kiütéssel győzött a többiek felett. Azóta ezt használom kalácshoz, buktához, kakaós csigához, aranygaluskához, és még egyszer sem csalódtam benne, mindig finom, puha volt, másnapra sem száradt ki.

Túrós batyu


Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
2 tojássárgája
8 dkg vaj
2 dkg élesztő
3dl tej
8 dkg porcukor
1 kk
1 cs bourbon vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

Töltelékhez:
50 dkg túró
2 tojássárgája
3 ek cukor
1 cs bourbon vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 tk fahéj
fél marék mazsola

Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl tejben, majd összegyúrjuk az összes hozzávalót, duplájára kelesztjük. A töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük. A megkelt tésztát kinyújtjuk, kis négyzetekre vágjuk. A közepébe helyezzük a túrós keveréket, majd a széleit megkenjük felvert tojással, összehajtjuk. A tetejét is megkenjük tojással, és 170 fokon megsütjük.


vasárnap, augusztus 17, 2008

Ez nagyon sokak számára ismert étel, de mivel szeretjük, nem hagyhatom ki a blogból. Szeretem vendégeknek előételként tálalni, és az olyan napokon, amikor nincs sok időm vagy kedvem a konyhában órákat tölteni, de mégis valami finomra vágyom. Amikor első alkalommal ettem szalonnába tekert májat, köretként őszibarackot, kukoricát és burgonyapürét kaptam. Azóta is ezzel a hárommal kínálom, egyik sem maradhat el a mellőle.

Szalonnába göngyölt csirkemáj

Hozzávalók:

0,5 kg csirkemáj

20 dkg bacon

só, bors, majoranna

kukorica

őszibarack

burgonya, vaj, tej

A májat megtisztítom, megmosom, és lecsöpögtetem. Megszórom kis só, bors, majoranna keverékével, beletekerem egy szelet szalonnába, tűzálló tálba rakom, majd készre sütöm.

A burgonyapürét hagyományos módon elkészítem, a kukoricát lecsöpögtetem, a barackot pedig szeletekre vágom.



Sajtlevest rendszeresen készítek, de fokhagymát még soha nem raktam bele. Az ízét nem rontotta el, sőt, kicsit különlegessé tette. Általában pirított, vajjal megkent kenyérkockákkal tálalom, de most nagyon megkívántam a sajttallért. A gyerekek amikor meglátták az asztalon, egy darabig hozzá sem nyúltak a leveshez, magában ropogtatták jóízűen a finom sajtkorongokat.
Sajtleves
Hozzávalók:
15 dkg füstölt sajt (véletlenül sonkás Karaván vettem, nagyon finommá tette a levest)
2 dl tejszín
2 dkg vaj
1 ek liszt
2 gerezd fokhagyma
só, bors, pici szerecsendió, petrezselyemzöld
A vajból és lisztből világos rántást sütöttem, majd hozzáadtam az áttört fokhagymát, és felöntöttem vízzel. Hozzáadtam a sajtot, majd miután elolvadt, felöntöttem tejszínnel, fűszereztem, és felfőztem. Végül rászórtam a petrezselyemzöldet.
A sajtkoronghoz lereszeltem 10 dkg trappista sajtot. A tepsit kibéleltem sütőpapírral, kis csomókban ráraktam a sajtot, és néhány perc alatt pirosra sütöttem.

Végre kipróbáltam a csokoládéfagyit is. Nem tudom, hogy bírtam ki eddig, miért nem ezzel kezdtem, hiszen az egész család nagy csokirajongó. Megpróbáltam feldobni a fagyit egy kis mézespogácsával, ha már ott árválkodott szegény a kenyérünnep óta a konyhapulton, de nem volt túl jó ötlet, mivel fagyott állapotban keménnyé vált. Az ízét viszont ez sem tudta elrontani.
Csokoládéfagylalt
Hozzávalók:
2 tojássárgája
2 dl tejszín
3 dl tej
2 ek cukor
10 dkg 70 %-os étcsokoládé
1 ek holland kakaópor
2 ek rum
1 marék készen kapható darabolt csoki (vagy késsel öszevagdalt 5 dkg csoki)
1 marék mézespogácsa
Összekevertem a tojásárgáját a cukorral, kakóporral, feldarabolt étcsokoládéval, tejjel, tejszínnel, majd felfőztem, és kihűtöttem. Hozzáadtam a rumot, és beleöntöttem a fagyigépbe. 20 perc után belekevertem a csokidarabokat, a mézespogácsát, és dobozba téve hűtőbe raktam.

Születésnap













Ma ünnepeltük Izabella 4. születésnapját. Igaz, augusztus 23. a hivatalos dátum, de tegnap jelezték az unokatesómék, szeretnék felköszönteni Bellucit, így egy héttel előrébb hoztuk. Az ünnepelt már régóta emlegette, ő bizony Barbie tortát szeretne, de nem vettem komolyan, mivel nincs ilyen babája, csak egy-két utánzat lapul a szekrény mélyén, mert jobban kedveli a babák "hagyományos" változatát. Mivel többszöri rákérdezésre is mindig ugyanazt a választ kaptam, ma délelőtt nekiálltam elkészíteni. Őszintén bevallom, első végiggondolásra kicsit könnyebbnek hittem. Sokat kínlódtam vele, de utólag úgy érzem, én rontottam el. Tiramisu-szerű az ízesítése, ami nem volt valami jó gondolat, mivel a több emeletes tortából egy idő múlva a piskóták elkezdtek kicsúszni. Szerencsére a konyhapulton pihentettem egy ideig, nem kentem körbe azonnal tejszínhabbal. Többszöri restaurálás után végre egyenesen állt, nem akart összeomlani. A díszítésre már nem maradt sok időm, mert hazaértek a lányok, akik azon mesterkedtek, hogy minél közelebb kerüljenek hozzá, és minél többször megkóstolhassák. Az aranygyöngyök elhelyezés sem volt túl egyszerű feladat, állandóan lepotyogtak, és utána javíthattam a helyét.
Ha valakit érdekel, szívesen leírom az elkészítés menetét, de mivel már elég sokan megsütötték, most nem untatnák vele senkit.
Összegezve: nem bántam meg a sok kínlódást, mert ahogy a fényképeken is látszik, nagy volt a sikere, a gyerekek alig bírták kivárni, hogy megkóstolhassák.


csütörtök, augusztus 14, 2008




Eredetileg egyszerű túrós pitének indult ez a süti, de mivel a hűtőben árválkodott még fél kg szilva, gyorsan párosítottam őket, és nem bántam meg. Igaz, ez teljesen más ízvilág, mivel elsősorban a szilva dominál, nem a túró, de nem baj, hiszen sima túrósat az év bármelyik hónapjában süthetek, szilvásat pedig már nem olyan sokáig.
Túrós szilvás pite
Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt
2 tojássárgája
2 ek cukor
1 cs bourbon vaníliás cukor
15 dkg puha vaj
csipet só
0,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
Töltelék:
75 dkg túró
20 dkg cukor 3 e ek
1 citrom reszelt héja és leve
1 cs bourbon vaníliás cukor
2 tojásfehérje
fél ek fahéj
1 marék mazsola
2 ek rum
0,5 kg szilva
darált keksz (ha jól emlékszem, kb. 2 marék, a lényeg, hogy fedje a lapot, de ne legyen vastagon rászórva)
1 tojás
A mazsolát megmostam, majd beleáztattam a rumba, időnként megkavartam. A vajat összemorzsoltam a liszttel, majd hozzáadtam a többi hozzávalót, összegyúrtam, és betettem a hűtőbe. A tojásfehérjét keményre vertem. A többi hozzávalót géppel összedolgoztam, óvatosan hozzáadtam a felvert tojásfehérjét, majd belekevertem a lecsepegtetett mazsolát.
A tejet meglangyosítottam, hozzáadtam egy kávéskanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, majd felfuttattam. A sütőt előmelegítettem 180 fokra, papírral kibéleltem egy közepes tepsit. A szilvát kimagvaltam, és feldaraboltam. A tésztát kettéosztottam, kinyújtottam az egyik lapot, beleraktam a tepsibe. Darált kekszet szórtam rá, erre rákentem a tölteléket, majd következett a szilva. Megszórtam 2 ek cukorral, következett ismét egy kis darált keksz, majd beborítottam a másik lappal. A tojást kicsit felvertem, megkentem vele a tészta tetejét, megszúrkáltam, majd 35 perc alatt megsütöttem.

hétfő, augusztus 11, 2008

A szedres muffinból 15 db lett, de a muffinsütő ugyebár 12 lyukból áll, így kimaradt 3 süti. Sajnáltam ilyen kevéssel megsütni a második adagot, így gyorsan kevertem hozzá egy kakaósat is. Egy ideje a kakaós, csokis muffinokat lekvárral töltöm, és csokival vonom be, de az utóbbira már nem volt idő, anélkül is lefogyott.


Kakaós muffin eperdzsemmel töltve

Hozzávalók:
2 tojás
15 dk liszt
2 ek kakaó
15 dkg cukor
2 kk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
fél dl olaj
1 doboz natúr joghurt (175 gramm)
eperdzsem

Összekevertem külön tálba a száraz és a nedves hozzávalókat, majd összedolgoztam. A muffinsütőbe papírt helyeztem, félig teletöltöttem, majd beleraktam 1 tk dzsemet, betakartam a tésztával, és 180 fokon 20 perc alatt megsütöttem.


Hála szüleimnek, még tart nálunk a szedermánia. A legutolsó szállítmányból készült egy finom tejszínes szedres fagyi (amit sajnos elfelejtettem fényképezni), és ez a muffin. A többit a gyerekekkel megettük, annyira édes volt, egyszerűen nem tudtunk neki ellenállni.

Szedres muffin

Hozzávalók: (15 darabhoz)

2 tojás

20 dkg liszt

10 dkg cukor

1 cs bourbon vaníliás cukor

1 tk szódabikarbóna

2 tk sütőpor

1 citrom reszelt héja

0,5 dl olaj

2,5 dl tej

20 dkg szeder

A tojásokat kikevertem a cukorral, tejjel és az olajjal. A többi hozzávalót kimértem, és összedolgoztam a tojásos masszával, majd hozzáadtam a feldarabolt szedret, muffinsütöbe öntöttem, majd 180 fokon 20 perc alatt megsütöttem.

Kenyérünnep - képekben

















Hajdúböszörmény, 2008.

csütörtök, augusztus 07, 2008



A padlizsánból megmaradt tölteléket (lásd töltött padlizsán) használtam fel hozzá. 4 nagy burgonyát sós vízben megfőztem, majd kivájtam a belsejüket. Két paradicsomot alaposan megmostam, levágtam a tetejüket, a belsejüket kivájtam, amit hozzákevertem a padlizsános darált húshoz. Visszatöltöttem a zöldségekbe, megszórtam reszelt sajttal, a paradicsomra visszatettem a kalapját, és forró sütőben megsütöttem.









Néhány napja olvastam a Macikonyhában a töltött padlizsánról. Sajnos az én képeim a nyomába sem érnek az ő csodálatos fotóinak, az íze viszont a látszat ellenére kiváló. Egy kicsit változtattam a recepten, így nekem túl sok lett a töltelék, amit gyorsan feldolgoztam, de erről majd írok a következő kommentben.
Én így készítettem:
Hozzávalók:
0,5 kg darált sertéscomb (30 deka bőven elég volt a padlizsánba)
3 duci padlizsán (kb 1 kg)
2 ek sűrített paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
3 ek olaj
só, bors, piros paprika, petrezselyemzöld
5 dkg sajt reszelve
A padlizsánokat megmostam, végüktől megszabadítottam őket, villával alaposan megszúrkáltam, majd közepesen meleg sütőben megsütöttem. Sülés közben megfordítottam, és kevés vizet öntöttem alá. Az olajban a feldarabolt hagymákat üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a húst, megfűszereztem, és megpirítottam. Végül hozzáadtam a paradicsompürét és a petrezsemzöldet, majd összefőztem. A padlizsánok tetejét levágtam, húsát kivájtam, és hozzáadtam a húshoz. Megtöltöttem a padlizsánt, tetejére paradicsom szeleteltem, reszelt sajtot szórtam, és néhány percre még viszatettem a sütőbe.
A gyerekek kedvéért párolt rizzsel tálaltam, de szerintem köret nélkül az igazi.

Nagyon szeretem a szilvát. Minden évben alig várom, hogy érjen. Augusztus elejétől figyelem a piacon, lesem, hátha ráakadok egy jó kis érett gyümölcsre. Egy hete már nem bírtam ellenállni, és kóstolás nélkül bevásároltam belőle. Bánatomra csak itthon derült ki, mennyire savanyú. Azért egy finom pitébe feldolgozva elfogyott. Ezen a héten már kóstolás után vettem, így végre élvezhetem az igazi ízét. Ezt a receptet őrzöm egy ideje, most teljesen véletlenül akadtam rá a jegyzetek rendezése közben, és nem bántam meg, hogy a szokásos pudingos gyümölcsleveseimet felcseréltem vele.

Fűszeres szilvaleves

Hozzávalók:

0,5 kg szilva

2 dl tejszín

1 dl tej

1 ek liszt

1 cs bourbon vaníliás cukor

3 ek cukor

1 dl száraz vörösbor (én Egri Bikavért használtam)

2 rúd fahéj

6 szem szegfűszeg

csipet só

Fél liter vízben felfőztem a fahéjat, a szegfűszeget és a bort, majd állni hagytam. A szilvát összedaraboltam, majd 1 liter vízben a cukrokkal és a csipet sóval felfőztem. Beleszűrtem a fűszeres vizet. A tejet a tejszínnel és a liszttel csomómentesre kevertem, a szilvaléből kevertem hozzá egy keveset, majd beleöntöttem a levesbe, és összefőztem.

szerda, augusztus 06, 2008








Tejszínes citromfagylalt
Hozzávalók:
3 dl tej
2 dl tejszín
15 dkg nádcukor
3 citrom kifacsart leve
A tejet felforraljuk a tejszínnel és a cukorral, majd kihűtjük. Belekeverjük a citromlevet, és beletöltjük a fagylaltgépbe. Gép nélkül pedig dobozba tesszük, majd mélyhűtőben fagyasztjuk, és 20-30 percenként alaposan megkeverjük.









Gesztenyefagylalt
Hozzávalók:
1 csomag gesztenyepüré
2 dl tejszín
100 gramm sűrített tej
3 ek rum
2 ek nádcukor
5 dkg étcsokoládét kis darabokra vágva
A hozzávalókat géppel összedolgoztam, és a fagylaltgépbe öntöttem. 20 perc után kaptam egy nagyon finom, krémes fagylaltot. Gesztenyét imádóknak nagyon ajánlom!
Fagyigép nélkül is egyszerű az elkészítése: a hozzávalók gépi összedolgozása után dobozba töltjük, berakjuk a fagyasztóba, és 20-30 percenként jól átkavarjuk.

kedd, augusztus 05, 2008

Háztartásom egyik legkedvesebb gépe a kenyérsütő. Az első években csak kenyérsütésre használtam, de újabban ebbe készül minden élesztős tészta, legyen az kakaós csiga, kalács vagy pizza. Nagyon szeretem, mert kis idő-ráfordítással mindig kapok egy tökéletesen megdagasztott és kelesztett tésztát. Sajnos a tartályából elkezdett szivárogni a folyadék, így a napjai meg vannak számlálva. Az utódot még nem találtam meg, de abban az egyben biztos vagyok, hogy a mostaninál nagyobb tartállyal kell rendelkeznie. Sajnos ebben a kategóriában nincs sok választék, és a lézetők elég drágák, így egyelőre marad a régi, amíg bírja.

Áfonyalekváros - mákos darázsfészek
Hozzávalók:
50 dkg liszt
4 dl tej
4 ek cukor
1 cs bourbon vaníliás cukor
2 tojássárgája
csipet só
5 dkg vaj
2 dkg élesztő
10 dkg darált mák
10 dkg porcukor
1 citrom héja
1 kk fahéj
25 dkg áfonyalekvár
A hozzávalókat beleöntöttem a kenyérsütőgépbe, ami szépen megdagasztotta - kelesztette. Ezután lisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát, megkentem áfonyalekvárral, és feltekertem. A tortaformát kivajaztam, és a sütőt beállítottam 180 fokra. Összekevertem a mákot a porcukorral, a fahéjjal és a citrom héjával. A tésztát kb 24 szeletre vágtam. A csigák felét beleraktam a tortaformába, de előtte még egyesével megkentem olvasztott vajjal. A mákos keverék felét rászórtam, majd újra következett egy sor csiga, és a maradék mák. KB 35 perc alatt megsütöttem.
Nekem kicsit fullasztó volt, így legközelebb egy kis vaníliasodót is készítek hozzá.






Kaptam egy csokor kardvirágot. A fények hatására annyira gyönyörű volt, nem bírtam nem lefényképezni és megmutatni...