vasárnap, augusztus 24, 2008

Könyvajánló 2.



Következzen most két olyan könyv, amelyet ajánlok minden borkedvelőnek. Tulajdonképpen ha csoportosítanám a könyveinket a férjem és az én tulajdonomra, ezt a két kötetet az előbbibe sorolnám. Karácsonyra leptem meg vele, de én is szívesen forgatom, mivel igencsak járatlan vagyok ebben a témában. Nálunk ő a szakértő, tudása egyrészt az egyetemen elsajátított borászat órán hallott ismeretekből, másrészt évekig tartó tapasztalatszerzésből fakad. Nézzük a könyveket:


1. Magyar Borok Évkönyve 2008

Ez a képekkel illusztrált gyönyörű könyv több, mint 400 terméket mutat be. Rengeteg hasznos információt közöl a borok, pezsgők, pálinkák világáról. Ajánlom mindazoknak ezt a kötetet, akik a napi hajtás után szeretnének egy kényelmes fotelbe süppedni egy pohár borral a kezükben. Nagyszerű útmutató minden házigazdának, segít kiválasztani a menühöz legjobban illő bort. A könyv borvidékek szerint járva mutatja be a pincészeteket tulajdonosukkal és termékeikkel együtt.
Ez a kötet hatodik könyve, és azt hiszem nem túlzok, ha azt mondom, hogy a legszebb, legbővebb ismereteket közlő is. Mindenkinek ajánlom ajándékba is!
2. Pálffy István: Mit érdemes megvenni? A 100 legjobb magyar bor 2006
Ez a könyv teljesen más, mint az előző. Igazi zsebkalauz, amelyet a táskánkba téve elvihetünk, ha borvásárlásra adjuk a fejünket.
Pálffy István végigkóstolta, és osztályozza a borokat íz, illat, fajtahűség, borászati teljesítmény és külcsín alapján, majd részletesen bemutatja a terméket. Végül az árát is közli, ami ha nem is egyezik meg pontosan minden boltban, de legalább tisztázhatjuk magunkban, megfelelő-e a pénztárcánknak. A lap alján ikonokkal jelzi, milyen alkalomra, mihez ajánlja. A legvégén ezen ikonok szerint pedig csoportosítja is a borokat, így könnyen rákereshetünk egyes fajtákra.











Nincsenek megjegyzések: