Decemberben, a soproni kirándulásunk egyik fénypontja a Harrer Csokoládéműhely kóstolója volt. Hónapok óta vágytam rá, különösen mióta látta Szepykénél. Fantasztikus volt, minden csokiimádó álma!
Az osztrák eredető Harrer cukrászdinasztia négy generáció óta készíti a különbőző édességeket. Karl Harrer életet álma teljesült a csokoládékészítéssel. A cég alapfilozófiája szerint a legjobb minőséget és választékot kínálják modern, kellemes környezetben. Ezt Sopronban maximálisn meg is valósították.
A csokoládékostólóra előzetes bejelentkezés alapján várják az érdeklődőt, naponta kétszer, 10.00 és 14.00 órakor.
A kóstoló előtt már egy órával megérkeztünk, mivel utána azonnal indiltunk tovább Pestre. Utólag kiderült, nagyon helyesen, minimum egy idő kell ahhoz, hogy rendesen végignézzük a kínálatot, a gyönyörű süteményeket, bonbonokat, a rengeteg csokoládét, ajándéktárgyat, megkóstoljunk helyben néhány finomságot. Szinte mindegyik ízű csokoládéból hoztunk haza, egy részét a kicsomagoltak közül, másik részét pedig a kimérősből. A cukrászda modern, kényelmes, tágas, csendes, órákat képes lennék eltölteni ott egy-egy finom sütemény, kávé társaságában.
Miután jól bevásároltunk, kezdődött a bemutató. Egy szimpatikus, kedves hölgy tartotta. A legelején egy kisfilmet néztünk meg a kakaóbab ültetvényektől egészen a csokoládé készítéséig, majd elkezdődött a kóstoló.
Miközben itthon kibontunk egy tábla csokoládét, nem is gondoljuk, milyen hatalmas munka van mögötte, mire az a papírba kerül. A kakaófának is több fajtája létezik. A fa tudományos neve Theobroma cacao, ami görögül annyit jelent: istenek eledele. A kakaóbab szüretelés nem egyszerű, mivel a fa törzse könnyen törik, a gyökere nem hatol mélyre, ezért nem szabad felmászni rá. A szedők hosszú nyelű késeket használna, hogy elérjék a termést. Ezután felvágják a hüvelyeket, és kiszedik belőle a babot. Amikor a kakaóbab levegővel érintkezik, a színük sötétedik. Ezután ababokat egymásra halmozziák, erjesztik, mialatt sötétbarnára színeződnek. Ezután kiszárítják őket, majd elszállítják a csokoládégyárba. Itt megtisztítják, válogatják, és pörkölik, ezáltal a legerősebb csokoládéízt, illatot, aromát hozzák ki belőlük. A babokat a fajtájuktól függően különbőző ideig pörkölik 99-140 fokon. Később összetörik a babokat, a héjukat eltávolítják, az összezúzott kakaóbabokat ledarálják, sűrű pasztává őrlik. A kakaómassza egy részéből kakóport készítenek. Ehhez egy sajtolóban kinyomják belőle a zsírt, amit kakóvajnak neveznek. A kakaómassza nagyobb részéből nem port, hanem tömör, szilárd étcsokoládét készítenek. Ezt a csokoládégyártók finomítják, édesítik, cukrot, vaníliát, tejport adnak hozzá. Ezt egy hengeren nyomják át, ami finom pasztává őrli a keveréket, amit konsírozógépbe töltenek, hogy tovább finomítság az ízét, textúrájáét. A gép összekeveri, , közben kakaóvajat adnak hozzá, hogy még krémesebb legyen, végül a szemcsés csokoládépaszta sűrűn és bársonyosan jön ki a gépből. Később ezt tovább ízesítik, formázzák.
A bemutatón először ittunk egy kis pezsgőt trüffelgolyóval (ez eszméletlen finom volt, nagyon jólesett!). megkóstoltuk a pörkölt kakaóbabot, rácsodálkoztunk a kakaóvajra, a 2,5 kg csokoládétömbre, és végigkóstoltunk sok-sok csokoládét.
A csokoládékat megvásárolhatjuk így kicsomagolva is, különféle ízesítésekkel. Mivel karácsony előtt voltunk, vettünk többféle ünnepi csomagolással készültet, nekem ebből a mézeskalácsos a kedvencem. Mellette a különféle boros csokoládék a nagy kedvenc, ezekből hoztunk ajándékba is, de ha tudom, milyen finomak, lehet, hogy önző módon megtartom magunknak az öszeset.
Mit szóltok ehhez a gesztenyegolyóhoz? Nagyon édesek, ugye? A csajoknak is hoztunk haza belőle. Mióta megláttam, itthon is szeretnék ilyet készíteni, de egyelőre még csak a fényképeken csodálom.
Különböző ízésítésű teákat is árulnak, mi többek között ebből is hoztunk haza, imádom a szilvát és csokoládét együtt!
Különböző ajándéktárgyakat, könyveket is árulnak, ízlésesen elrendezve. Sajnálom, hogy a könyvekből nem vettem többet, az egyik sorozatot azóta is keresem.
Ilyen kiszerelésben is árulják a csokoládéitalhoz a pasztillákat, persze ebből is létezik több ízesítés. A csokis-szilvás párosítást ebből is kerestem, de sajnos nem találtam. A vásárlásnál kis kártyátákat is mellékeltek hozzá, az elkészítés módjáról. Ezért külön piros pont jár nekik!
A csokoládé készítésével kapcsolatos eszközökből készítettek egy kis bemutatót. Néhány formát szívesen hazahoztam volna.
7 megjegyzés:
Baromi jó ez az épület! Kívül-belül!
Nagyon élveztem a beszámolót:)
Köszönöm a megemlítést:)
Én is iszonyat jól éreztem magam, eszméletlen finik a csokik, és tényleg mindenki határtalanul kedves :)
Jól láttam, hogy volt ibolyás csoki? Hát ez szuper. Ezt az ízesítést én javasoltam Beatrixnak, és írta is, hogy már keresi a megfelelő olajat...és tényleg megcsinálták? Hát ez megható :)
Nekem nagyon bejött a narancsos-chilis, anno vettem is belőle egy darabbal :D
Jó kis beszámoló volt, szép emlékeket idézett :)
Tényleg baromi jó, írtó modern, csak kár, hogy ilyen nagyon messze vagyunk tőle!
Családi tűzhely, örülök neki!
Araniel, szívesen! Igen, és nagyon finom volt! A narancsos-chilis nekem túlságosan csíp, de tény, hogy nagyon különleges és becsapós az íze.
Szia Kedves Cecile!
Lehet, hogy ėn lennėk az a valaki aki bevisz ebbe a mühelybe...
Ha legközelebb felėnk jársz, jelentkezz! Szerintem megoldjuk. :-)
Nagyon köszönjük a bejegyzėst, örömmel olvastuk.
Nagy erõkkel dolgozunk a webshopon...
De ha konkrėt könyvet szeretnėl, vagy csokihiányban szenvedtek, szivesen postázom.
Csokoládės üdvözlettel Sopronból:Harrer-Abosi Beatrix
Kedves Beatrix!
Köszönöm a hozzászólásod, nagyon örülök, hogy olvastatok! A bejegyzést pedig nagyon szívesen, még írni is öröm volt róla!
A webshop reméljük hamar összejön, nagyon várom.
Nyáron szeretnénk újra elutazni Sopronba, előtte mindenképpen jelentkezem, nagyon jó lenne szétnézni a műhelyben. A könyv és a csokoládé miatt pedig valószínűleg hamarosan írok, és szavadon foglak! A csokikészletünk sajnos rohamosan apad...
Hát ezt nagyon jó volt olvasni...:)
Egy baj van csak a beszámolóddal, hogy most valami eszméletlen módon szeretnék én is eljutni ide, holott - bevallom:/ - ezidáig nem is hallottam róluk.
És hogy neked mikre van időd a csajok mellett, hihetetlen. :D
Nemtome
Megjegyzés küldése