kedd, január 27, 2009

Fánk


Az előbb említettem a fánkot Horváth Ilona módra, így következzen most a recept is hozzá. Egy kicsit módosítottam rajta, de tényleg nem sokat. Kevertem a tésztájába egy csomag bourbon vaníliás cukrot, és kicsivel több rumot. Utóbbiról azt hallottam, hogy hatására a fánk kevésbé szívja magába az olajat.
Nem tudom, mi az oka, de nekem nem minden fánkom lett szalagos. Egyszer olvastam erről sok okosságot a Sütik képpel fórumon, de mivel sok ellentétes vélemény volt, nem lettem okosabb. Az ízén nem változtatott, elfogyott az utolsó, szalag nélküli darab is.

Fánk

Hozzávalók:

1/2 kg liszt

3 dkg élesztő

5 dkg porcukor

1 csomag bourbon vaníliás cukor

2 tojjásárgája

késhegynyi só

kb. fél liter tej

olaj a sütéshez

A hozzávalókból a szokásos módon elkészítettem a tésztát, majd miután a duplájára kelt, kinyújtottam, szaggattam. Vigyázzunk arra, hogy minden hozzávaló egyenletesen meleg legyen. A közepüket kicsit benyomtam, és forró, bő olajban kisütöttem. Ha túl forró az olaj, túl nagy lángon sütjük, hirtelen sül, a belseje pedig nyers marad. Egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér a serpenyőbe, hagyjunk helyett a növekedésnek.

3 megjegyzés:

Krisz mami írta...

Állítólag az a titka, hogy a tészta nyújtásakor még egyszer félbe kell hajtani a tésztát és megint kinyújtani. passszzz... én enélkül csináltam meg és mégis szalagos lett mindegyik.

Milene írta...

Szia!
Én is Horváth Ilona receptjét sütöm évek óta, kicsit felturbózva Nagyikám és Anyósom tanácsaival. A régi blogon meg is van a recept.
Én azt vettem észre, hogy amióta komolyan veszem azt a félmondatot, hogy "csak annyit sütni egyszerre, amennyi kényelmesen elfér" minden fánk szalagos, és könnyebben átsül. Nálam ez azt jelenti, hogy abba a lábasba, amibe szerintem kényelmesen 4 fánk férne el, csak 3 fánkot teszek sülni. És az első oldalt mindig fedő alatt sütöm, fordítás után pedig fedő nélkül.

Cecile írta...

Krisz mami, ezt még nem hallottam, de tény, hogy nélküle is szalagos lett a legtöbb.

Citromfű, jobban belegondolva, lehet, mégis abban van a titok nyitja, hogy egyszerre csak kevesebbet szabad sütni a lábasban. Na, legközelebb erre jobban figyelek, hátha csak annyi volt most is a baj, hogy túl sokat sütöttem egyszerre.