Az előbb említettem a fánkot Horváth Ilona módra, így következzen most a recept is hozzá. Egy kicsit módosítottam rajta, de tényleg nem sokat. Kevertem a tésztájába egy csomag bourbon vaníliás cukrot, és kicsivel több rumot. Utóbbiról azt hallottam, hogy hatására a fánk kevésbé szívja magába az olajat.
Nem tudom, mi az oka, de nekem nem minden fánkom lett szalagos. Egyszer olvastam erről sok okosságot a Sütik képpel fórumon, de mivel sok ellentétes vélemény volt, nem lettem okosabb. Az ízén nem változtatott, elfogyott az utolsó, szalag nélküli darab is.
Fánk
Hozzávalók:
1/2 kg liszt
3 dkg élesztő
5 dkg porcukor
1 csomag bourbon vaníliás cukor
2 tojjásárgája
késhegynyi só
kb. fél liter tej
olaj a sütéshez
A hozzávalókból a szokásos módon elkészítettem a tésztát, majd miután a duplájára kelt, kinyújtottam, szaggattam. Vigyázzunk arra, hogy minden hozzávaló egyenletesen meleg legyen. A közepüket kicsit benyomtam, és forró, bő olajban kisütöttem. Ha túl forró az olaj, túl nagy lángon sütjük, hirtelen sül, a belseje pedig nyers marad. Egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér a serpenyőbe, hagyjunk helyett a növekedésnek.
3 megjegyzés:
Állítólag az a titka, hogy a tészta nyújtásakor még egyszer félbe kell hajtani a tésztát és megint kinyújtani. passszzz... én enélkül csináltam meg és mégis szalagos lett mindegyik.
Szia!
Én is Horváth Ilona receptjét sütöm évek óta, kicsit felturbózva Nagyikám és Anyósom tanácsaival. A régi blogon meg is van a recept.
Én azt vettem észre, hogy amióta komolyan veszem azt a félmondatot, hogy "csak annyit sütni egyszerre, amennyi kényelmesen elfér" minden fánk szalagos, és könnyebben átsül. Nálam ez azt jelenti, hogy abba a lábasba, amibe szerintem kényelmesen 4 fánk férne el, csak 3 fánkot teszek sülni. És az első oldalt mindig fedő alatt sütöm, fordítás után pedig fedő nélkül.
Krisz mami, ezt még nem hallottam, de tény, hogy nélküle is szalagos lett a legtöbb.
Citromfű, jobban belegondolva, lehet, mégis abban van a titok nyitja, hogy egyszerre csak kevesebbet szabad sütni a lábasban. Na, legközelebb erre jobban figyelek, hátha csak annyi volt most is a baj, hogy túl sokat sütöttem egyszerre.
Megjegyzés küldése