kedd, szeptember 16, 2008






Nagyon szeretem a bagettet. Városunk egyik péksége nagyon finom magvasat árul, csak sajnos korlátozott számban, így sokszor nem jut nekem. Ilyenkor elgondolkodok azon, miért nem lehet abból többet készíteni, ami ilyen kelendő? Miután sokszor mentem egymás után hiába, úgy döntöttem, megpróbálok sütni itthon, hiszen ha zsömlét és kenyeret tudok, ezt sem lehet nehezebb. Az összetevőket gyakran változtatom, a hangulattól és a készleten lévőktől függően. Mind közül legjobban talán ez a túrós változat ízlik, ami igaz, nem olyan ropogós, mint a bolti, de nagyon finom. Olívaolajba tunkolva, egy kis paradicsommal könnyű vacsora is lehet belőle.
Túrós bagett
Hozzávalók:
35 dkg bio fehérliszt
15 dkg bio grahamliszt
6 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál só
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
25 dkg túró
2,5 dl langyos víz
1 teáskanál házikenyér fűszerkeverék
10 dkg fekete olívabogyó apróra darabolva
tetejére 5 dkg reszelt sajt
Ismét lustaasszony módjára dolgoztam, kenyérsütőgépbe öntöttem a hozzávalókat, és amíg a városban elintéztem a vásárlást, ő is végzett a dolgával, itthon várt egy tökéletesen megdagasztott és kelesztett cipó. Ezt három részre osztottam, lisztezett deszkán rudakat formáltam belőle, amiket átlósan mélyen bevagdostam, majd sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, és kelesztettem további 15-20 percig. Ezalatt a sütőt előmelegítettem 200 fokra, az aljára raktam egy tál vizet. A bagettek tetejét megkentem vízzel, megszórtam sajttal, és légkeverésen kb. 20-25 perc alatt készre sütöttem.
A tetejére, és persze a belsejébe ízlés szerint bármilyen magot tehetünk: napraforgót, tökmagot, szezámmagot, lenmagot, tetejére szórhatunk még mákot, köménymagot, nagyszemű sót is.
Ha nincs kenyérsütőd, hagyományos módon járj el: az élesztőt kevés vízben (amelyben elkeverted a cukrot) futtasd fel, majd a hozzávalókkal keverd ösze, jól dagszd meg, és pihentesd, amíg legalább duplájára meg nem nő.

4 megjegyzés:

Ottis írta...

Ez a bagett nagyon jól néz ki!Jók a képek is!

Cecile írta...

Nagyon finom, ha szeretitek, próbáld ki, biztos ízlik majd nektek is!

Névtelen írta...

Szia, Cecile! Szeretném elkészíteni a bagettet, kérlek írd le, mit takar a házikenyér fűszerkeverék. Köszi

Cecile írta...

Szia! A Kotányi házikenyér fűszerkeverékre gondoltam, amit a legtöbb nagyobb boltba lehet kapni, de ha nem sikerül beszerezni, ne aggódj, nélküle is finom.