vasárnap, szeptember 21, 2008


Csigából eddig csak az "alapot" készítettem: vaníliásat, kakaósat, fahéjasat és nutellásat, de gyümölcsöset még soha. Most kipróbáltam almával, és nem csalódtam benne. Egyetlen problémám volt csak, a csiga sülés után kicsit szétesett, ezért legközelebb variálni kell a tölteléken. Esetleg ha valakinek van rá jó ötlete, szívesen várom!
Almás csiga
Hozzávalók:
Tésztához:
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
2,5 dl tej
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
10 dkg puha vaj
3 kanál cukor
fél csomag bourbon vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál fahéj
Töltelékhez:
5 alma
fahéj
fél csomag bourbon vaníliás csiga
8 dkg vaj
Ha megsült:
1 dl tej
A szokásos módon dagasztjuk, kelesztjük a tésztát. (A langyos tejben elkeverünk kevés cukrot, hozzáadjuk az élesztőt, felfuttatjuk. Összekeverjük az összes hozzávalót, dagasztjuk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük.)
Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk, és megkenjük olvasztott vajjal. Reszelt almával megszórjuk, meghintjük kevés fahéjjal és vaníliás cukorral. Aki szereti, az mazsolát is tehet rá. Feltekerjük, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd a tetejét és az oldalát megkenjük olvasztott vajjal. 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük, majd forrón meglocsoljuk langyos tejjel.

Nincsenek megjegyzések: