szerda, október 19, 2011

Csokoládés - túrós bukta



A képeket rendezgettem, amikor találtam néhány, hónapokkal ezelőtti receptet. Mindig megfogadom, esténként blogra viszem a receptet, de ez rendszerint elmarad. Mostanában annyira fáradt vagyok, nincs rá energiám. Ezt láthatjáto a blogon is, ritkán frissül, pedig sokszor lenne miről írni. Néhány nap, vagy hét múlva pedig már nem aktuális, mint egy-két gasztrofesztivál, ahol megfordultunk.

Ez a csokis-túrós bukta már az új konyhában, az új sütőben készült. A kelt tészták nagyon finom puhára sülnek benne, nem száradnak ki. Hagyományos sütőnél érdemes egy kis tálkában vizet rakni a sütő aljába.



Hozzávalók:

60 dkg liszt

2,5 dl langyos tej

2,5 dkg élesztő

10 dkg cukor

1 tk vaníliakivonat

1 tojás

10 dkg olvasztott vaj

csipet só

50 dkg túró

1 tk vanília kivonat

5 ek cukor

5 dkg csokoládé apró darabokra vágva

1 citrom reszelt héja

3 ek citromlé


A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy teáskanál cukrot, hozzáadjuk az élesztőt. Letakarva felfuttatjuk. A lisztbe keverjük a sót, a cukrot, a kissé felvert tojást, a vaníliát, 8 dkg lágy vajat és a felfuttatott élesztőt. Alaposan összedolgozzuk, latakarjuk, és pihentetjük, amíg duplájára kel.

A túróba keverjük a cukrot, vaníliát, a csokoládét, a citromhéjat és levet. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kockákra vágjuk, és mindegyik közepébe rakunk a túróból. Gombócokká formázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk szorosan egymás mellé. A maradék vajat megolvasztjuk, körbekenjük vele a bucikat.

180 fokra előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt készre sütjük.

Nagyon finom, másnap is puha a tésztája.

Nincsenek megjegyzések: