kedd, február 15, 2011

Mandulás - kávés szív


Eredetileg mandulás fánknak indult. Pontosan követtem a recept utasításait, de a sütésnél elbuktam. Nem tudom, mi történt, de nekem egy nagy olajos massza lett az egész. Még szerencse, hogy csupán néhány darabot raktam bele. Miután végiggondoltam a hozzávalókat, gyorsan vékonyabbra nyújtottam a tésztát, kiszaggattam, majd sütőben megsütöttem. A linzertésztához hasonló, finom, illatos lett. Főztem hozzá gyorsan egy kávés krémet, megtöltöttem vele, de már megpuhulni nem volt ideje, a csajok rávetették magukat, és nagy részét még este elpuszították.

Hozzávalók:
10 dkg vaj
20 dkg őrölt mandula
35 dkg liszt
1 tojás
1 dl tejszín
1 kk vaníliakivonat
15 dkg cukor
1/2 cs sütőpor
A lágy vajat habosra kavartam a tojással és a cukorral, beleöntöttem a tejszínt, majd a többi hozzávalót. Alaposan összegyúrtam, és hűtőben pihentettem egy órát. Kb. fél centisre nyújtottam, szaggattam, és 170 fokos sütőben néhány perc alatt világosra sütöttem.

Kávékrém:
2 ek tej
1 ek instant kávé
1 ek nádcukor
2 dkg vaj
15 dkg étcsokoládé (60 %-os)
1 dl tejszín
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a kávét. A csokoládét összedaraboltam, ráöntöttem a tejszínt,a cukrot, és addig melegítettem, amíg a csoki el nem olvadt. Beleraktam a vajat, ráöntöttem a kávét, összekevertem, majd kihűtöttem.
Végül belemártottam olvasztott csokoládéba.

3 megjegyzés:

Kati írta...

Minden jó, ha a vége jó!

Chef Viki írta...

Jaj de baromi jó! Nem csoda, hogy rávetették magukat :-)

Cecile írta...

Kati, igen, a végén jó lett, de azért rendesen mérgelődtem, amikor az első adag, amit fánknak szántam, nem sikerült.