hétfő, február 07, 2011

Csokis kalács


Kalácsot kívántam, és mellé valami csokisat. Végül ötvöztem a kettőt, és nagyon nem bántam meg. Egy nap alatt elfogyott, este már a csajok feltették a nagy kérdést: ugye, holnap is sütünk ilyet?

Hozzávalók:
10 dkg vaj
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
30 dkg rétesliszt
30 dkg fehérliszt
1,5 cs szárított élesztő (kb. 10 dkg) vagy 5 dkg friss
3 dl tej
15 dkg porcukor
1 citrom héja
1 kk vaníliakivonat
15 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín

A tészta hozzávalóit kb. 2 órával sütés előtt kivettem a hűtőből, majd beleraktam a kenyérsütőbe, és elindítottam a kelt tészta programot. Ha nincs gépünk, összekeverjük a hozzávalókat, és alaposan összegyúrjuk, hólyagosra dagasztjuk a tésztát, majd letakarva meleg helyen pihentetjük.

Közben a csokoládét beletördeljük a tejszínbe, és addig melegítjük, amíg el nem olvad.

Miután a tészta megkelt, két részre osztjuk, majd mindegyiket még háromra. Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 15x25 cm), megkenjük csokival, szorosan feltekerjük, és összefonjuk, így két rúd kalácsunk lesz. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tojássárgáját pici vízzel elkeverjük, megkenjük vele a kalácsokat. A sütőt 200 fokra melegítjük úgy, hogy egy tálban vizet rakunk az aljába (kivéve, ha a sütőnk képes gőzben sütni). Kb. 10 perc után levesszük a hőfokot 180 fokra, és készre sütjük a kalácsot (ez további kb. 25 perc).

3 megjegyzés:

Kati írta...

Finom lehet.

Cecile írta...

Igen, tényleg nagyon finom. Holnap készül az újabb adag, csak most narancsos étcsokis változatban.

Mézigörl írta...

Csodás! :-D