péntek, január 21, 2011

Gesztenyés - csokoládés keksz


December óta vár a kamrában egy csomag gesztenyeliszt. A Culinaris egyik boltjában sokáig nézegettem, azon gondolkodtam, vajon miért kerestem én néhány hónappal azelőtt. Az árára pillantva (sokszorosa a fehérlisztnek) túlmentem rajta, de végül fizetés előtt valahogy csak belecsusszant abba a bizonyos kis fonott kosárba, a sok különlegesség mellett. Itthon helyett kerestem neki a kamrában, majd jól elfelejtettem mindaddig, míg egy kis leltározás közben a kezembe nem akadt. Körbenéztem a neten, hátha ráismerek arra a receptre, amit egykor meg szerettem volna sütni, de nem találtam rá. Igazából nem is nagyon találtam receptet, csupán néhányat, a legtöbb helyen ugyanaz ismétlődött. Végül összeszedtem még hozzá néhány dolgot, öntöttem ebből és abból is egy kicsit. Először hagyományos tortaformát vettem elő, de eszembe jutott, ha véletlenül nehezen lehet szeletelni, abból nem tudok Bellának a néptáncos uzsonnadobozába pakolni. Így maradt a bevált kekszforma. Mivel a tészta kissé lágy volt, az első adagot aggódva figyeltem, vajon mi lesz belőle. A végeredmény egy puha, nagyon finom, fűszeres sütemény, lágy csokidarabokkal. Este a maradék a tálban maradt fedetlenül, és mégsem száradt meg, ugyanolyan maradt, mint volt.
Lassan elgondolkodhatok azon, hogyan kellene beszerezni a következő adag gesztenyelisztet? Miért nincs itt, keleten egy különleges élelmiszereket áruló bolt sem?





Hozzávalók:
20 dkg gesztenyeliszt
10 dkg finomliszt
3 tojás
15 dkg nádcukor
2 tk rumaroma
2 ek olaj
2 dl tej
1 cs sütőpor
2 ek holland kakaópor
10 dkg étcsokoládé
A tojást habosra kavarjuk a cukorral, majd hozzáöntjük az olajat, tejet és aromát. A liszthez adjuk a sütőport és a kakaót, alaposan elkeverjük a tojásos keverékben. Végül hozzáadjuk a csokoládét. Kiolajozott formába kanalazzuk, majd 170 fokon kb. 12 perc alatt megsütjük.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Cecile,

Csak szólj nekem és beugrom a Kulinarisba és viszek Neked!

Puszi

Kati Kereszt :-)

Cecile írta...

Kati, köszönöm! Hamarosan jelentkezem!