vasárnap, október 03, 2010

Sütőtökös csirke

Végre újra van sütőtök! Igaz, még csak a kanadai hosszúkás, de már annak is nagyon örülök. Érdekes, 26 évig rá sem bírtam nézni, majd hirtelen, egy nap, a zöldséges előtt elsétálva nagyon megkívántam. Később persze kiderült, mitől, de azóta minden évben alig várom, hogy megjelenjen anyuék kertjében vagy a piacon.
Az első adagot egyszerűen megsütöttem egy csirke, némi fokhagyma és rozmaring társaságában. Leggyakrabban csirkemellel sütöm, és rakok mellé egy kis céklát és krumpli is. Próbáljátok kis úgy is, nagyon finom, és nagy előnye, hogy nem kell külön köretet készíteni hozzá.

Sütőtökös csirke


Hozzávalók:
1 tisztított csirke
kb. 1 kg sütőtök
3 fej fokhagyma
rozmaring
só, bors
olívaolaj

A csirkét sózzuk, borsozzuk, a belsejébe rakunk bőven rozmaringot és fokhagymát. A tűzálló tálat enyhén meglocsoljuk olívaolajjal, belerakjuk a csirkét és a feldarabolt sütőtököt. Rászórjuk a maradék fokhagymát és rozmaringot. A csirke szárnya, combja alá, hátára is rakunk. Alufóliával letakarjuk, és 180 fokos sütőben puhára pároljuk. Ekkor levesszük a fóliát, a csirke hátáról leszedjük a fokhagymát (nehogy ráégjen) és a rozmaringot, meglocsoljuk olajjal, és visszatesszük a sütőbe, amíg meg nem pirul.


Külön köret nem kell hozzá, de ha valaki ezt kevésnek érzi, jól illik hozzá a burgonyapüré.

1 megjegyzés:

családi tűzhely írta...

Nagyon guszta! Még nem készítettem ezt a kombinációt, de mindenképp kipróbálom:)