vasárnap, október 03, 2010

Mandulás szilvás sütemény

Az ilyen borús, ködös, nyirkos napokon néha jöl jön egy kis fűszeres édesség a kávé vagy tea mellé. Ez a sütemény is az egyszerűen elkészíthető kategóriába esik, legtöbb időbe talán a hozzávalók összeszedése és a szilva mosása kerül. A mandula és a nádcukor kiválóan harmonizál a szilva enyhén savanyú ízével.

Ha van otthon, nyugodtan tálaljunk mellé egy kis tejszínhabot is!

Mandulás szilvás sütemény

Hozzávalók:
10 dkg darált mandula
10 dkg liszt
3 tojás
20 dkg nádcukor
1 citrom reszelt héja
1 kk fahéj
1 kk őrölt gyömbér
csipet só
1 cs sütőpor
1 rúd vanília kikapart belseje
1 dl tejszín
10 dkg vaj + a forma kenéséhez
kb. 20-30 dkg szilva

A lágy vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, beleöntjük a tejszínt, a fűszereket, a citrom héját. A lisztbe vegyítjük a sütőport, beleszitáljuk a vajas keverékbe, belekeverjük a mandulát, alaposan összedolgozzuk. Kivajazott formába öntjük (ez lehet kerámia sütőtál, kapcsos tortaforma, vagy esetleg egy kisebb tepsi is). A tetejére rakjuk a kimagozott, félbevágott szilvát, majd 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések: