hétfő, október 25, 2010

Céklasaláta 2.


Tavaly írtam néhány sort a cékla jótékony hatásairól, és készítettem belőle néhány finomságot. Most újra beindult a szezon, ezért készítettem egy új salátát, nagyon finom, bár a fokhagyma miatt inkább akkor együk, ha már aznap nem akarunk otthonról kimozdulni. Nem a megszokott íze van, kicsit fűszeres, pikáns, így azoknak ajánlom, akik szeretik a különleges ízeket.
A cékla egy része nyersen kerül bele, míg a másik felét sütni kell. Érdemes dupla mennyiséget berakni a sütőbe, hogy maradjon a salátába is, mert finom magában is. Nagyon szeretem a sült cékla ízét, akár magában is megbírok többet enni belőle.

Hozzávalók:
4 nagy cékla
1 gerezd fokhagyma
1 ek méz
egy kis darab gyömbér
1 ek őrölt kömény
1 tk édes mustár
1 tk almaecet
8 ek olívaolaj
só, bors

2 céklát alufóliába rakunk, és sütöben megsütünk. Ezután meghámozzuk, felkockázzuk. A nyers célkát is meghámozzuk, lereszeljük, a sült céklához adjuk. Egy zárható edénybe öntjük az olajat, ecetet, mustárt, köményt, mézet, szétnyomott fokhagymát, a pici darabokra vágott gyömbért, beleszórunk egy kis sót és borsot, majd lezárjuk, és alaposan összerázzuk. Ráöntjük a célkára, összekeverjük, majd pár órára hűtőbe tesszük.

Nincsenek megjegyzések: