péntek, június 18, 2010






Egy angol magazinban láttam egy hasonló receptet, amit a saját ízlésünkre alakítottam. Igazi nyári csemege, azt hiszem, berakom a vendégváró ételeim listájába. Süthetjük egészben is, és utólag szeleteljük, de én nagyon szeretem a tészta ropogós szélét, így még előtte feldaraboltam. A feltétet is bártan lehet variálni, ízlésünk és hűtőszekrényünk tartalma szerint. A sajt fajtája is szabadon választható. Én eredetileg fetát terveztem rá, de kiderült, az már nincs a hűtőben. Melegen a legfinomabb!

Zöldséges lepény

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 csapott ek só
1 tojás
5 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
kb. 1,5 dl víz
1 kk cukor
1 zsenge cukkini
5 kisebb lilahagyma
20 dkg gomba
2 paradicsom
kevés olívaolaj
frissen őrölt bors, só
5 ek bazsalikom pesto (készen vettem, a SPAR-ban, saját márkás, nagyon finom)
10 dkg sajt

A langyos vízben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és letakarva kb. 10 percig pihentettem. A lisztbe kevertem a sót, a megolvasztott vajat, az enyhén felvert tojást, az élesztős vizet, majd alaposan összedolgoztam (előbb fakanállal, majd géppel). Letakartam, és megvártam, amíg duplájára kel.
Közben a a cukkinit, a gombát és a hagymát feldaraboltam, majd kevés olívaolajban, fedő alatt megpároltam. Sóval, frissen őrölt borssal fűszereztem.
Ezután lisztezett nyújtódeszkán sütőlemez nagyságúra nyújtottam, feldaraboltam. Szilikonos sütőpapírra raktam, és megkentem a pestoval. Ráraktam a zöldségragut, végül megszórtam a feldarabolt paradicsommal, és 180 fokra melegített sütőben kb. 15-20 percig sütöttem (amíg piros nem lett a széle). Ezután reszeltem rá kevés sajtot, és visszatettem a sütőbe, amíg rá nem olvadt.


2 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Nagyon jól néz ki! Tetszik, hogy ilyen kis "falatkás". Tálalni és fogyasztani is egyszerűbb, nem beszélve a ropogós szélekről, amiért én is nagyon odavagyok... :)

Cecile írta...

Igen, tényleg olyan falatkás. Én sokszor a pizzát is ilyen alakban sütöm, a sok széle miatt.