péntek, március 05, 2010

Leveles pogácsa


Kicsit időigényes, de megéri, mert nagyon finom, könnyű pogácsa.


Hozzávalók:
55 dkg liszt + a nyújtáshoz
40 dkg vaj
3 ek olívaolaj
2,5 dl hideg víz
1 ek só
1 ek rum
1 tojás a kenéshez
sajt a tetejére

50 dkg lisztbe elvegyítjük a sót, a közepébe öntjük a vizet, az olajat és a rumot, majd belülről kifelé haladva sima, rugalmas tésztát gyúrunk. 15 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
5 dkg lisztet összedolgozzuk a vajjal, és sütőpapíron téglalap alakúra formázzuk. Hűtőbe pihentetjük kb. 15 percig.
A tésztát kinyújtjuk, vízzel bekenjük, és közepébe tesszük a vajat. Ráhajtjuk a tésztát két oldalról, és nyújtófával elütögetjük benne a vajat, majd újra kinyújtjuk. A tésztát képzeletben harmadoljuk, és a két szélét behatjuk a középső részre. 20 percre újra hűtőbe tesszük. Majd újra kinyújtjuk, és háromba hajtjuk. Megismételjük még 3 alkalommal. Utoljára négybe hajtjuk, először két oldalról a közepéig, majd félbe. A hajtogatás iránya tetszőleges, de minden alkalommal azonos legyen. Ezután kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. Igyekezzünk minél kevesebb hulladékot csinálni. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük tojással, és megszórjuk sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Forrás: Fanny konyha 2008. szeptember-október II. évfolyam 5. szám

5 megjegyzés:

Ottis írta...

Gyönyörű kép!!!

Névtelen írta...

Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehet 40 deka vajat 5 deka liszttel "összedolgozni"? Csak úgy tessék-lássék, vagy lehet homogénre, hogy mindenütt legyen benne liszt? Nem lágyul meg közben a vaj, hogy egy kilátástalan pacsmag legyen belőle? Köszi: Móni

Cecile írta...

Móni, én szobahőmérsékleten hagytam meglágyulni a vajat, abba kevertem a lisztet (homogénre). Igen, közben megolvadt még jobban, de később a hűtőben visszakeményedett, és miután a kinyújtott tésztára borítottam, a sütőpapírt könnyen el tudtam róla távolítani.

Névtelen írta...

Jaj, nagyon köszi a választ. Én eddig mindenütt úgy olvastam, hogy mindig hideg vaj, meg gyorsan, nehogy megmelegedjen, mert a "liszt elzsírosodik". De már pl. 30 deka liszttel is bajos elmorzsolni 20 deka vajat, hát még sokkal többet. Köszi az okosítást! Móni

szepyke írta...

Gyönyörűek lettek!Micsoda tornyok! Bámulatos!