csütörtök, január 21, 2010

A vörös démon



A cékla egészségre gyakorolt hatásai már régóta ismertek. Gyökerét, levelét már az asszírok is fogyasztották. A görögök céklával áldoztak Apollónak, a rómaiak pedig lázcsillapításra használták. A germán birodalomban Nagy Károly elrendelte termesztését. A középkori Angliában a betegeknek és időseknek adták a könnyen emészthető leveleit. Ezenkívül használták fej- és fogfájás enyhítésére. Magyarországon a XVII. században vált ismertté. Dr. Ferenczi Sándor 1961-ben az állatkísérletek során fedezte fel, hogy a cékla vörös festékanyaga, a betain hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatsejtekkel szemben.
A céklában számos vitamin- és ásványianyag található. Magas a káliumtartalma, mely az izmok és az állóképesség növeléséhez fontos. Emellett gazdag kálciumban, vasban nátriumban, foszforban, A-, B-, C-vitaminban.
A céklalé kiváló vérképző. Sárgarépával keverve májtisztító hatású, jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. A céklalé a várandós anyukáknak kifejezetten ajánlott a magas folsav tartalom miatt, amely a magzat egészséges fejlődéséhez kell.
A céklalé segít leküzdeni a náthát, a gyomorsavval küzdő betegeknek csökkenti a panaszait, enyhe hashajtó hatású..
A cékla segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, kiegészítő gyógymódként ajánlják a vérszegénység, leukémia, malária esetén. Gátolja a ráksejtek szaporodását.
Az indiai orvoslás pattanások, mitesszerek, korpásodás kezelésére is ajánlja.
A cékla sajnos ritkán kerül az asztalunkra, általában télen savanyúságként fogyasztjuk, pedig nyár közepétől folyamatosan kapható a friss cékla, és az egyik fő vitaminforrásunk lehetne. Elkészítési módja gazdag. A cékla levelét, mely béta-karotint és vasat tartalmaz, ugyanúgy kell elkészíteni, mint a parajt. A vörös színű gumójából készíthetünk nyers céklalevet, reszelhetjük salátába, főzhetjük, süthetjük köretnek vagy süteménynek.

Mostanában készítettem néhány céklás ételt, bár reményeim nem váltak valóra, a céklás csokoládés muffin kivételévek a csajok szinte semmiből nem ettek.


Narancsos céklasaláta

Hozzávalók:
3 főtt, hámozott cékla
1 narancs
1 evőkanál méz
1 kávéskanál fahéj
kevés só és bors

Az egyik narancsot kifacsarjuk, és a levébe keverjük a mézet és a fűszereket. A céklát vékonyra feldaraboljuk. A narancsot meghámozzuk, és csak a gyümölcshúst daraboljuk fel, a fehér. A céklát összekeverjük a naranccsal, majd ráöntjük a fűszeres gyümölcslevet.

4 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Kár, hogy kisiskolás koromban megtömtek vele. UUUUTálom a céklaszagot! Többször kisérleteztem vele - sikertelenül. Sajnálom, mert a színét viszont nagyon szeretem és amiket leírtál róla, mind nagyon biztatónak hangzik. Sebaj, eszem a narancsot helyette...

Nea írta...

Szia Cecile!

Kérlek játssz velem!
http://azotthonizei.blogspot.com/2010/01/mit-rejt-taskad.html :)

Cecile írta...

Zsuzska, én is sokáig utáltam a céklát, most pedig imádom, a színét, illatát, ízét - mindent együtt! Lehet, hogy megérne még1 próbát?

Zsuzsi írta...

Asszem, igazad van... Majd megírom hogy sikerült ;O)