péntek, január 22, 2010

Vitaminbomba


A káposzta és a fekete retek is fontos vitaminforrásunk lehet télen. Azonkívül, hogy minden zöldségesnél hozzájuthatunk, még olcsó is. Nézzük egy kicsit részletesebben, miért is jó fogyasztani ezt a két zöldséget!
A káposztának igen jó hatással van az emésztőrendszerre, segít helyreállítani a bélflórát. A nyers káposztalé gyorsítja a gyomor- és nyombélfekély gyógyulását, védi a gyomor-nyálkahártyát. Gyulladásos fogínyre jótékony hatással bír. A népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre használják, valamint a növény összetört vagy savanyított leveleit enyhe bőrgyulladások, bőrsérülések kezelésére ajánlották.
A fekete retek közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is. Enyhe májvédő hatású.



Káposzta - fekete retek saláta

Hozzávalók:
1 kisebb fej káposzta
2 közepes fekete retek
0,5 dl ecet
2 ek cukor

őrölt köménymag

A káposztát és a retket vékony csíkokra gyaluljuk, besózzuk, és legalább egy órát állni hagyjuk. Az ecetben elkeverjük a cukrot, hozzáöntünk kb. fél liter hideg vizet, majd belerakjuk a kinyomkodott zöldségeket. Megszórjuk köménnyel, és alaposan összekeverjük. Érdemes pár órát hűtőben tartani, hogy jól összeérjenek az ízek.

Nincsenek megjegyzések: