péntek, január 29, 2010

Birsalmás pite


December óta tartogatjuk a birsalmákat a pincébe. Két hete felkerültek a kamrába, de néhány kivételével még mindig nagy nyugalommal, és persze egyre több kezdődő rothadásos folttal vártak a sorsukra. Eredetileg birsalmasajtot álmodtam bekőlük, de miután az egész családot hetekre ledöntötte egy vírusos betegség, ez elmaradt. Néhány darabból készült egy kis kompót, néhányból pedig ez a pite. Eltettem két szép, hibátlan darabot bébiételnek, mivel pár napja Olívia gyümölcsöt is eszik.
A receptet nagyon egyszerű, az alapja egy vajas, tejfölös tészta. A tölteléket elkészítésénél nekem talán leghosszabb ideig a bisralmák hámozása, darabolása tartott, na, ezt nagyon nem szeretm csinálni. Háromszor ennyi almát meghámoznék helyette. Az íze pedig annyira jó lett, hogy még középső lányom is evett belőle egy nagy szeletet, pedig általában a nem csokis sütiket meg sem kóstolja.

Birsalmás pite

Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
30 dkg vaj
1+1 tojás
15 dkg porcukor
3 kanál tejföl
csipet só
1 citrom héja

Töltelékhez:
60 dkg tisztított birsalma
1 ek vaj
10 dkg barnacukor
fél rúd vanília
1 citrom héja
1 tk fahéj
1 ek porcukor
1 ek étkezési keményítő

A lisztbe keverjük a pocukrot, szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, reszelt citromhéjat, tojást, a tejfölt és a kissé lágy vajat. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd folpackba csomagoljuk, és minimum egy órára hűtőbe tesszük.
A meghámozott, magházától megszabadított birsalmát kis kockákra vágjuk, és vízben félpuhára főzzük. A cukrot a vajjal karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a leszűrt almát, a fahéjat, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a vaníliát, 1 dl vizet, és néhány percig együtt pároljuk. Végül megszórjuk keményítővel, és besűrítjük.
A tészta felét lisztezett deszkán kinyújtjuk, kibélelünk vele egy piteformát, ráöntjük a tölteléket, majd a maradék tésztával befedjük, A tésztából készíthetünk mintát is a tetejére. Megkenjük felvert tojással, megszúrkáljuk, és 180 fokon kb. 40-50 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések: