csütörtök, december 31, 2009

Variációk pogácsára 2.



Már régóta tervezem a hagymás pogácsa sütését, de eddig valamiért mindig mást sütöttem helyette. A ma esti buli viszont egy nagyon jó alkalmat kínált rá. Remélem másnak is úgy ízlik majd, mint nekem, mert szerintem ez az egyik legjobb pogácsa, amit valaha sütöttem.

Hagymás pogácsa

Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
1 ek só
1 tojás + 1 a kenéshez
2 dl tejföl
25 dkg margarin
15 dkg füstölt sajt
3 fej lilahagyma
5 dkg vaj

A langyos tejbe elkeverem a cukrot és az élesztőt. A lisztbe vegyítem a sót, elmorzsolom benne a margarint. Hozzáadom a kissé felvert tojást, a tejfölt és a felfutott élesztőt. Alaposan összegyúrom, majd kb. 1,5 órát pihentetem.
A vajban megpárolom az apró kockákra vágott lilahagymát.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán kinyújtom, és megkenem a hagyma kétharmadával. Ezután mind a két szélét behajtom középre, és megkenem a maradék hagymával. Újra egymásba hajtom a két szélét. Kinyújtom, szaggatom, a tetejét megkenem felvert tojással, és megszórom reszelt sajttal.
180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm.

2 megjegyzés:

Szandi írta...

Cecile, hálás köszönet a receptért! 4 nap alatt már másodjára sütöttem belőle két tepsivel, egyszerűen nem tudunk betelni vele! És amiért külön köszönet: isteni finom a tésztája is!! Eddig nem voltam oda a pogikért, de ez... ja, és elárulom, hogy életem első pogácsája a Te hagymás pogid volt. :)
Köszönöm!

Cecile írta...

Alexandra, nagyon szívesen! Nagyon örülök, hogy kipróbáltad, és ízlett!!! Egyezik az ízlésünk, nekem is ez a kedvencem.