csütörtök, november 13, 2008

Sztrapacska



Régóta készülök igazi sztrapacskát készíteni. Nagymamám és édesanyám mindig az egyszerűbb változatot főzték (juhtúrós nokedli, amit nagyon szeretek), így a saját háztartásomban én sem tettem másképp. Ma viszont erőt vettem a krumplireszeléshez, és készítettem egy jó adagot. A legtöbb recept leírásában elrettentenek a reszeléstől, pedig szerintem nem nagy dolog. Na jó, azért tíz kiló krumplit már én sem vállalnék!


A recept előtt hoztam néhány sort az eredetéről:
"A magyarul sztrapacskaként ismert felvidéki megfelelője a szlovák köznyelvben bryndzové holusky, azaz juhtúrós galuska. A sztrapacska csak a magyar használatban kapta a jelenlegi jelentését a bryndzové strapaèky ’juhtúrós sztrapacska’ kifejezésbõl.
A sztrapacska a szlovák nyelvterület nagy részén a haluska szinonímája: a különféleképp elkészített galuskaszerű tésztáknak helyről-helyre eltérő nevei vannak (vö. magyar galuska, nokedli, csipetke). Északi szomszédaink fülében a strapacsky elsősorban krumplival készült galuskát jelent, szemben a nokedlivel, amelyben nincs burgonya, a haluskyn pedig inkább vastagmetélt vagy egyéb ilyesféle tészta értendő. A tátrai öregek a sztrapacskát krumplis tésztából készítik, vagyis belereszelik a nyers krumplit a tésztába, majd lobogó sós vízbe szaggatják. Leszűrve összekeverik kiolvasztott szalonna zsírjával, majd juhtúróval, amíg az el nem olvad a forró galuskán, és a tányéron megszórják töpörtyűvel. Hegyvidéki juhtenyésztők háza táján a krumplit erre a célra rendeltetett külön krumplireszelőn (nem sajtreszelőn) kell lereszelni. Annyi lisztet kevernek hozzá, amíg szaggatható állagú nem lesz, de nem ajánlatos kidolgozni, hogy nyúlós legyen. Szlovákiában lehet speciális szaggatóedényt kapni, de van, aki deszkáról késsel szaggat a lobogó sós vízbe (a mai strapatý alapjául szolgáló ige a régi szlovák nyelvben ’tép, szaggat’ jelentésű is volt). Ezután külön mindig meg kell várni, amíg egy adag megfő – a galuska akkor már a víz felszínén úszik –, és szűrővel kiszedni a fazékból. Utána lehet gazdagítani kolbásszal, savanyú káposztával, füstölt sajttal, túróval. Gazdagabb házaknál tejfölt és kaprot is szoktak adni hozzá. A vízből, amiben a galuska fõtt, finom levest lehet készíteni."

(Forrás: http://vagy.hu/cikk.php?id=5805)


Sztrapacska
Hozzávalók:
70 dkg krumpli (meghámozva ennyi)
1 tojás
kb. 35 dkg liszt
só, bors
3 gerezd fokhagyma
20 dkg juhtúró
3 dl tejföl
20 dkg füstölt szalonna
A krumplit a reszelő legkisebb lyukán lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, az áttört (vagy reszelt) fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a lisztet. A tészta ne legyen se lágy, se kemény, akkor a legjobb, ha a fakanál megáll benne.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, megsütjük. Sós vizet forralunk, és beleszaggatjuk a galuskát. Én személy szerint maradok a kiskanálnál, nem szeretem a szaggatót. Amikor feljönnek a galuskák a víz felszínére, még kb. 2 percig főzzük. Ezt az adagot több tételben főzzük ki.
Ezután beleforgatjuk a szalonnát és a kisült zsírját. A juhtúrót kikeverjük a tejföllel és a fokhagymával, a galuskával ősszedolgozzuk, tűzálló tálba tesszük, és sütőben megpirítjuk a tetejét.

3 megjegyzés:

Maimoni írta...

Szia!
Épp azon gondolkoztam, sztrapacskát kellene készítenem, amikor megláttam a receptedet...
KÉrdésem: a krumplit nyersen teszed a tésztába, nem főzve?

Cecile írta...

Szia! Igen, nyersen kell reszelni. Nekem közben kicsit megbarnult, de állítólag ha közben megszórod kevés liszttel, akkor ez elkerülhető. Üdv: Cecile

Maimoni írta...

Köszi, közben már el is készítettem... bent csücsül a sütőben, várja a vendégeket, és alig bírom megállni, hogy ne járjak rá folyton... Nagyon finom lett!