péntek, november 07, 2008

Mákos - csokoládés kuglóf















Mákosat és csokoládésat kívántam egyszerre. Nem tudtam eldönteni, melyiket jobban, egyikről sem akartam lemondani, de nem volt időm kétféle süteménnyel kísérletezni, így nekiálltam receptet keresni. Sajnos nem találtam megfelelőt, így előszedtem az itthon lévő alapanyagokat, és sütöttem. Gondolkodtam, tejet vagy inkább joghurtot használjak, a szilvalekváron is elmerengtem egy pillanatra, de nem bántam meg, hogy belekerült. Egy valamit sajnálok csak, lehet, hogy az aszalt szilvát nem kellett volna visszavinni a kamrába, talán még különlegesebbé tette volna az ízét.
Eredetileg nagy kuglófformába akartam sütni, de amikor kezembe került a szilikonos mini változata, nem bírtam ellenállni. Mivel csak egy hat darabos változatom van belőle (egyelőre), a többit muffinformába öntöttem. Bár utólag belegondolva, a maradék mennyiség elég lenne egy kuglófhoz is.
A végeredmény egy finom, puha sütemény, kávé, tea mellé, vendégvárónak, vagy éppen a családunknak nagyon tudom ajánlani!

Mákos - csokoládés kuglóf

Hozzávalók:
6 tojás
15 dkg darált mák
20 dkg lágy barnacukor
2 evőkanál kakaó
10 dkg étcsokoládé
10 dkg rétesliszt
20 dkg finomliszt
3 evőkanál szilvalekvár
3 dl tej
20 dkg vaj
1 teáskanál fahéj
1 csomag bourbon vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
étcsokoládé a tetejére
A lágy vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ezután belekeverjük a vaníliás cukrot, a szilvalekvárt, a citromhéjat, beleöntjük a tejet. A lisztbe vegyítjük a kakaót, a mákot, a sütőport, a fahéjat, majd belekanalazzuk a tojásos keverékbe. Alaposan összedolgozzuk, majd belevagdossuk az étcsokoládét. Formákba öntjük és 180 fokon kb. 20 perc alatt kisütjük. Ha kihűlt, leöntjük a tetejét olvasztott étcsokoládéval.
Ebből az adagnól nekem 6 minikuglóf és 23 muffin készült.



4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Biztos finom lehetett, mert egyszerűen gyönyörű. Szerettem volna ott lenni és megkóstolni.

Cecile írta...

Még van belőle, ha ráérsz, látogass meg minket, szeretettel várunk egy kávéra vagy teára!

Névtelen írta...

Szia!
Játékra hívlak!
A részleteket nálam olvashatod!:-)

Üdv:Konyhatündér

Ottis írta...

Jól néz ki ez a minikuglóf...nekem még nincs ilyen formám,pedig annyira vágyom rá...hamarosan vennem kell azt hiszem nem bírom tovább :-)