szerda, november 12, 2008

Csülkös cipó




Cipóban sült csülök


Hozzávalók:
1 füstölt csülök
bors
babérlevél


Cipóhoz:
30 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
2,5 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 csapott evőkanál só
1 teáskanál cukor
2 evőkanál tejföl
4 evőkanál olívaolaj

A csülköt kb. 3 óra alatt, fedő alatt, alacsony lángon megfőzzük. Közben borssal és babérlevéllel fűszerezzük. Ha megfőtt, kivesszük a vízből, kicsontozzuk, bőrét levágjuk, hűlni hagyjuk.
Közben elkészítjük a cipó tésztáját. Én általában dagasztáshoz és kelesztéshez is a kenyérsütőt használom, de persze nélküle is ugyanúgy elkészíthető. Az élesztőt felfuttatjuk egy dl langyos vízben, amibe belekevertük a cukrot is. Ezután összekeverjük a hozzávalókat, dagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és belecsomagoljuk a csülköt. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, körbekenjük vízzel. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Érdemes a sütőbe egy kis lábasba vizet rakni.
Ha megsült, még forrón újra lekenjük vízzel, majd miután kihűlt, felszeleteljük. Tormával, vagy salátával akár vendégvárónak is kiváló.
Legközelebb füstölt sonkával szeretném kipróbálni, mivel az soványabb, nekem ez kicsit zsíros volt.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

4 perc???

Cecile írta...

Bocs, 40 perc, javítottam.

Névtelen írta...

Nem lehet, hogy azért volt zsíros neked, mert egy csülökhöz kevés volt a fél kiló lisztből sült cipó? Nemr égiben készítettem én is hasonlót és simán elbírta a kiló lisztből készült kenyeret maga körül :) http://bodzablog.freeblog.hu/archives/2008/11/03/Feherkenyerbe_sult_csulok/
Csak egyet hibáztam: még túl meleg volt, mikor felvágtam. De Apa sem bírta kivárni :))))

Cecile írta...

Most látom, hogy nem jelent meg a tegnap írt megjegyzésem.
Nekem szerintem alapból zsíros a csülök, de azért megpróbálom legközelebb több tésztával készíteni, és soványabbat vásárolni. Megnéztem a tied, nagyon guszta!