szombat, október 18, 2008

Zöldséges bableves



A piacon babot vettem egy nénitől, aki nagyon aranyosan kínálta. A hentesnél a kosaramba került egy kis tarja. Igazából ekkor még nem tudtam, mi lesz belőle. Végül "mindentbelealapon" megszületett ez a leves, feltehetőleg nem utoljára.

Zöldséges bableves
Hozzávalók:
20 dkg bab
2 darab sárgarépa
1 darab petrezselyem
20 dkg füstölt - főtt tarja
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors, tárkony, paprika, Róna szárított zöldségkeverék
2 dl tejföl + 1 evőkanál liszt
1 csapott evőkanál zsír +1 evőkanál liszt
A babot előző éjjel vízbe áztatjuk. Másnap puhára főzzük. A zsírból és a lisztből rántást sütünk. Hozzáadjuk a feldarabolt vörös- és fokhagymát, sárgarépát, petrezselymet, megszórjuk egy kevés paprikával, felöntjük vízzel, összekeverjük, fűszerezzük. Amikor a zöldségek majdnem megpuhultak, belerakjuk a felkockázott tarját és a babot, összefőzzük. A tejfölben elkeverjük a lisztet, behabarjuk vele a levest.
Szerintem másnap a legfinomabb, akkor érnek össze igazán az ízek.

Nincsenek megjegyzések: