péntek, szeptember 26, 2008

Gyerekkoromban nem szerettem a birsalmát, sőt, felnőtt éveimből is eltelt néhány, mire hajlandó voltam megkóstolni, azóta viszont alig várom minden ősszel a friss gyümölcsöt. Kedvencem belőle a kompót, amit hidegen bármikor képes vagyok megenni. Most viszont levest főztem belőle egy kis vilmoskörtével, ami még ízletesebbé tette.

A recept előtt nézzünk egy kis összefoglalót a birsről (Cydonia oblonga):

A birs a Kaukázus környékén, Iránban és Turkesztánban őshonos, de előfordul az Arab-félsziget délkeleti részén is. A további termőterületeken, elsősorban a Mediterránumban, bizonyára csak meghonosodott. A IX. század óta telepítik az Alpoktól északra is. Terjesztésében a görögök és a rómaiak is közreműködtek. A görög és római mitológiában Aphrodité, illetve Vénusz egy aranyalmát - arany birsalmát - kap Paristól, aki őt a legszebb istennőnek tartja. Így az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsévé vált.


A birsalma alakjában hasonlít az almára, színében és ízében azonban jelentős eltéréseket mutat. Jellemzően sárga színű, íze fűszeres és enyhén fanyar, de ez a fanyarság a teljesen érett gyümölcsnél eltűnik. Két alfajtája létezik: a birsalma és a birskörte, melyek pusztán alakjukban különböznek.
A birs vásárlásánál igyekezzünk az érett, de hibátlan - gyakran még a legérettebb almák is igen kemények - darabokat választani, mert ez a gyümölcs igen érzékeny és már a felületén lévő legkisebb sérülés is könnyen romláshoz vezethet.
Akárcsak a többi almaféle, hűvös helyen (0-5 °C) hónapokig is eltartható.
A birset is alaposan mossuk meg, mielőtt fogyasztjuk, vagy elkészítjük. Mivel héja vastagabb, mint más almáké, érdemes meghámozni, de itt se feledkezzünk meg a felület citromlével való bekenésről.
A birs finom vegyes gyümölcslevekben és lekvárokban. Leggyakrabban birsalmasajtot készítenek belőle, mely magában és süteményekben is finom. A birs színe a befőzés során rózsaszínné változik.


C vitamint és P vitamint tartalmaz. A P vitamin (citrintartalom) esetenként megelőzi, vagy elősegíti a skorbut, illetve vérzékenység gyógyulását. Magas még ásványi só tartalma, és almasavat, csersavat is tartalmaz.
A népi gyógyászat hűsítőnek, lágyítónak, nyugtatónak ismeri: szemre, bőrre, égési sebre, fagyásra. A magjából készült vizes oldat hasznos a gyomor- és torok nyálkahártyáinak, gyulladásainak kezelésére.

(Forrás: http://www.gourmandnet.hu/)


Birsalma leves körtével


Hozzávalók:

2 db birsalma

2 db vilmoskörte

1,5 dl tejszín

1 csomag tejszínízű pudingpor

3 evőkanál cukor

csipet só

fél csomag bourbon vaníliás cukor

1 kávéskanál fahéj

néhány szegfűszeg

A birsalmát feldarabolom, kb. 1,5 liter vízben felteszem főni a sóval, cukorral, szegfűszeggel, fahéjjal, vaníliás cukorral. Amikor megpuhult, hozzáadom a feldarabolt körtét, és felfőzöm. A pudingport elkeverem a tejszínnel, beleöntöm a levesbe, és újra felfőzöm.




Nincsenek megjegyzések: