szombat, augusztus 23, 2008

Könyvajánló1.







Már régóta tervezek egy könyvajánlót a blogra, de valamiért mindig elhalasztottam. Most hoztam egy csokorra valót a kedvenceimből.



1. Mireille Guiliano: A francia nők nem híznak - A boldog táplálkozás titkai


A barátnőm hívta fel a figyelmem erre a könyvre, amiért nagyon hálás vagyok neki. A Francia nők nem híznak olyan szemléletmód - alakító könyv, amely humoros és bölcs tanácsokkal, követhető és meggyőző érvekkel hat a női szívekre. Nem hétköznapi diétásrecept - gyűjtemény, nincsenek benne táblázatok, kalóriaszámítások. Nem azt feszegeti, mit tilos ennünk, hanem hogy mit kell feltétlenül - bár mértékkel - kipróbálnunk. A könyv olyan női titkokba avat be, hogy miként lehetünk boldogok és soványak, miközben még az élvezeteket is halmozzuk. Az írónő szerint semmilyen diéta nem tarthat örökké, hiszen az állandó kalóriaszámolgatást egy idő után megunjuk, és ha abbahagyjuk, a súlyfelesleg visszatér (milyen igaza van). Szerinte aki nem szeret, vagy nincs ideje órákat tölteni a szobabiciklin, az ne használjon liftet, hanem inkább gyalogoljon, táplálkozzon változatosan, kis adagokban, és élvezze az életet.


2. Francia nők télen - nyáron - Titkok, receptek és örömök egész évre


Az első kötetet nagyszerűen kiegészíti a második, de mindenkinek azt ajánlom, az elsővel kezdje. Ebben a könyven azt hangsúlyozza az írónő, hogy csak akkor válhat tökéletessé az életünk, ha felvesszük az "év ritmusát", vagyis az évszakoknak megfelelően élünk, szórakozunk, vásárolunk, főzünk, mozgunk. Az előző kötethez képest jóval több receptet közöl, mindezeket az adott évszakra vonatkozóan. Mivel a bor világában dolgozik, külön fejezet szán neki. Végezetül a könyv végén tart egy kis beszámolót a francia vendéglátásról.

Nagyon ajánlom mindenkinek ezt a két könyvet. Úgy érzem, a mai depressziós világban sokat meríthetünk belőle.



2. Gasztroregények - Stahl könyvtára


Stahl Judit külön sorozatba gyűjtötte kedvenc idegennyelvű gasztronómiai regényeit. Őszintén bevallom, nekem az első kötet a kedvencem (Ház a Tatin utcán, a folytatása is nagyszerű). Magával ragadott a történet, alig bírtam letenni. Egy Franciaországba költözött család életét mutatja be sok leírással, de mégsem unalmasan. A történetek után recepteket közül, amelyekből már néhányat kipróbáltam.

A megjelent könyvek között van egy három részes sorozat is. Az elsőben (Ezer nap Velencében) két középkorú ember egymásra találását ismerhetjük meg, miközben feltárul előttünk a velenceiek élete. Én csupán néhány órát tölthettem ebben a városban 18 éves koromban, de miután elolvastam a regényt, nagyon - nagyon visszavágytam, és vágyom azóta is arra, hogy igazán megismerjem a várost, és felfedezzem, ahogy az írónő is tette. A második részben ezer napot töltenek Toszkánában. Étvágygerjesztő receptjeivel megtűzdelve mesél a falusi élet ritualéjáról, az egyszerű élet örömeiről. Mindezt úgy, hogy az ember lányának kedve támadna azonnal elköltözni abba a csodálatos országrészbe. A harmadik részt nagy lelkesedéssel vettem a kezembe, de csalódtam benne. Én vontatottabbnak, unalmasabbnak éreztem az első kettőnél, hiányoltam belőle azt a lelkesedét, amit megszoktam az írőnőtől.

A sorozatban még megjelent egy kötet Volt egyszer egy tavernám címmel. Ez tulajdonképpen egy vidám könyv, amely elmeséli, mit tesz egy családos fiatalember, ha egész nyárra kibérel a görög tengerparton egy tavernát, természetesen helyi receptekkel teletűzdelve.


Most pedig következzen a megjelent, és általam olvasott könyvek pontos címe szerzővel:

1. Susan Loomis: Ház aTatin utcán

2. Susan Loomis: Életünk a Tatin utcában

3. Tom Stone: Volt egyszer egy tavernám

4. Maelena de Blasi: Ezer nap Velencében

5. Ezer nap Toszkánában

6. Ezer nap a palotában


Ezenkívül még megjelent két gasztro-krimi is, de mivel ezeket még nem olvastam (az egyiket már megvettem), nem is említem a címüket.



3. Julie Powell: Julie & Julia



A történet főszereplője Julie, aki blogot nyitott, majd végigfőzte Julia Child híres szakácskönyvét, amiről naponta beszámolt. Ebből a könyvből őszintén bevallom, hiányoltam néhány receptleírást. Az írónő nagyszerű humorral van megáldva, aki szereti a kis könnyed történeteket, szerezze be.


1 megjegyzés:

Ottis írta...

Köszi ezeket a könyvajánlókat, nagyon hasznosnak tartom és jó ötlet!