vasárnap, augusztus 24, 2008

Újabb születésnap










Tegnap este újra születésnapot ünnepeltünk. Keresztanyám az édesanyjának (nagynénémnek) meglepetésbulit szervezett a 70. születésnapja alkalmából. A meglepetés tökéletesre sikerült, az elmúlt pár hétben mindenki hallgatott, mint a sír, az ünnepelt (mivel nem sikerült a pontos napján megszervezni, és minden évben van ilyen nagy családi rendezvény) nem sejtett semmit.
Ezen jeles alkalomból én készíthettem el a tortát, aminek az elején megörültem, majd amikor végiggondoltam, hány főre is kell készíteni, kicsit meg is rémültem, hiszen ekkorát még soha nem sütöttem. Szerettem volna egy különleges, egyedi , mondhatjuk úgy is, "ütős" tortával előrukkolni, olyannal, amit nem vehetünk meg minden cukrászdában. Régóta tervezem az élővirág díszítést, és most úgy éreztem, ez egy megfelelő alkalom hozzá. A virág pontos színe és fajtája reggelig rejtély volt, a kedvenc virágárusom kínálatától tettem függővé. Előre szóltam neki, hogy próbáljon beszerezni fehér vagy világos mini rózsát, de mivel nem tudott semmit biztosra ígérni, én sem álmodtam meg részletesen. A fehérből végre sárga lett, amit utólag már nem bánok, mert a csokibevonaton nagyon jól mutatott. Legnehezebb dolog a megfelelő szalag és anyag beszerzése volt, tekintettel arra, hogy mindezekre csupán két órám maradt, miközben magammal hurcoltam a két aprónépet is. Miután végigjártuk az összes szóba jöhető boltot városunkban, közbeiktatva egy csillapító fagyizást, visszatértünk a legelső üzletbe, és megvettük a legelőször kinézett anyagot. (nem én is lettem volna, ha azonnal megveszem, és nem nézek szét a többi helyen is). A tortát még előző nap és éjjel elkészítettem, így a beszerző körútról hazatérve csak a díszítés maradt, ami valljuk be, a két lánnyal nem volt egyszerű feladat, mivel szívük szerint az egész tortát teleszórták volna levéllel, és körbenyalták volna a csokibevonatot, "csak egy icipicit kérek" felkiáltással. Miután egy kis maradék csokival sikerült a csajokat leszerelni, néhány gyors fotóra is maradt idő, de csak a gépre letöltve láttam, mennyivel szebb volt élőben, milyen előnytelen képekből készítettem egy tucatot. Nem sikerült visszaadnom a sárga színét, élőben sokkal élénkebbnek látszott.
Az ízesítése kétféle volt: gesztenyés csokis, és "kinder pingvin". Pontos receptet nem írnék, csak végeznék egy kis számolást:
A torta alapjához sütöttem összesen 4 gáztepsi méretű piskótát, és egyet közepes tepsiben. Ehhez elhasználtam 29 tojást, 23 ek lisztet, 6 ek holland kakaót, 29 ek cukrot, 2,5 csomag sütőport. A tejszínes krémhez 4 dl tejszínt, 1 tubus sűrített tejet, 1 cs bourbon vaníliás cukrot és 5 dkg étcsokoládét. A csokis krémhez 20 dkg 70 %-os étcsokoládét, 9 tojássárgáját, 7 ek barnacukrot, 2 dl kávét, 1 dl rumot, 2 csomag gesztenyepürét és 3 Rámát. Végezetül kétszer bevontam csokival (az első még csúnyább volt, mint ami a képeken látszik) közel 70 dkg 60 %-os étcsoki és 7 ek olaj keverékével. A díszítéshez pedig 3 szál minirózsát, 1 méter selyemszalagot, egy kis darab oázisszivacsot, és 60 cm muszlin anyagot használtam.



2 megjegyzés:

Ottis írta...

Gyönyörű munka!Gratulálok!

Cecile írta...

Köszönöm szépen!