kedd, november 13, 2012

Málnás -sörös brownie

"Sötétben állunk néha, magunk se tudva, hogy kerültünk belé. Csak meresztgetjük a szemünket, csak tapogatózunk, bizonytalankodunk. És a szívünk hüledez.
-Merre?
S véljük, semmerre.
Csak tapogatódzunk. Lépünk. Meg-megállunk vakul. Fejünk felett kőszikla csügg? Lábunk előtt talán farkasverem vagy szakadék tátong? Talán kígyóra lépünk? Szívünk remeg, mint a nyárfalevél.
- Istenem!...
De mennünk kell, hogy kijussunk valamerre. Hát lépünk, bizonytalankodunk tovább és tovább. Az iránytalanságban. Vakon. Dermedezve. Tapogatódzva. Szemünket olykor könny önti el. Szívünket olykor elszorítja az aggodalom. Aléldozunk.
-Hova jutok?!
S nem érezzük a sötéltségben, a bizonytalanságban, a veszedelmek között, a Halál el-ne-csússz ösvényén, nem érezzük, hogy egy láthatatlan jóságos kéz van a kezünkön. Vezet."

                                                                                               (Gárdonyi Géza: Ida regénye)






Málnás - sörös brownie

Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg étcsokoládé
20 dkg nádcukor
3 tojás
20 dkg liszt
1 csipet só
fél csomag sütőpor
200 ml Guiness sör
20 dkg málna

A csokoládét megolvasztjuk a vajjal. Belekeverjük a cukrot, majd egyenként a tojást, a sót, végül a sütőporral elvegyített lisztet. Közepes méretű, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, megszórjuk a málnával. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Ne süssük túl, ez a süti akkor a legfinomabb, ha a közepe még krémes.
Az eredeti recept kevesebb lisztet ír, és sütőpor sem kellene hozzá, de nekem valahogy így jobban ízlik, kicsit könnyebb a tésztája, bár a ragacsossága még megmarad. 

Nincsenek megjegyzések: