szombat, november 24, 2012

Kakaós csiga újra


"Ha valaki öt évvel ezelőtt megmutatja nekünk mai helyzetünket, életünk jelenlegi alakulását, sok vonatkozásban lehetetlennek minősítettük volna. Így lennénk ma is, ha öt évvel későbbi önmagunkat látnánk. Ezért ne becsüljük túl annak valóságértékét, amit a jövőről elképzelünk. A pillanatnyi kínos helyzetek nem tartanak örökké, lehet, hogy egy későbbi pozitívum csíráit hordozzák."
                                                                                                      (Popper Péter)



Sokadik csiga a blogon, de talán a legfinomabb. Mindenesetre mostanában csak ezt a változatot sütöm. Hamar elkészül és nagyon finom, puha marad a tésztája. Fahéj rajongóknak érdemes elkészíteni a fahéjas változatát is. Én ahhoz a tésztájába is szórok egy kis fűszert, egy kicsit megbolondítja és különlegesebbé teszi az ízét.
Érdemes dupla adagot sütni belőle, és a felét egyesével lefagyasztani. Mire a család felöltözik, a csiga is megmelegszik a sütőben, és máris csomagolhatjuk uzsonnára, vagy adhatjuk reggelinek a gyerekeknek (vagy magunknak, mert ki bír ellenállni egy meleg kakaós csigának?).

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
10 g porélesztő
10 dkg cukor
10 dkg vaj
fél rúd vanília vagy egy kk vaníliakivonat

Töltelék:
6 dkg vaj
6 ek cukor
2 ek víz
2 ek holland kakaópor

A lisztbe keverjük a cukrot, az élesztőt, a langyos tejet és a lágy vajat. Alaposan összegyúrjuk, majd letakarva kelesztjük. A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, majd belekeverjük a többi hozzávalót. A tésztát kinyújtuk, megkenjük a töltelékkel, szorosan feltekerjük. Kb. 1,5 centis csíkokra vágjuk, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és további tíz percig pihentetjük. Végül 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések: