csütörtök, április 05, 2012

Briós fahéjjal és kardamommal


A cukros kalács az egyik kedvencem volt gyerekkoromban. A sok cukorért a tetején nem igazán voltam oda, annál jobban szerettem a finom puha, foszlós belsejét. Ennek a briósnak épp olyan az állaga. Nosztalgiából a cukrot sem hagytam le róla, és felturbóztam egy kis fűszerrel. Sütöttem már nélkülük is, csak szimplán vaníliával, de utóbbi különlegesebb. A család fele utálja a fahéjat, de amikor kisültek a briósak, hirtelen ezt mindenki elfelejtette, és az első adag pillanatok alatt elfogyott.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
1 tojás + 1 sárgája a tetejére a kenéshez
2 ek porcukor
2,5 dkg friss élesztő
5 dkg vaj
1 csipet só
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt kardamom
fél rúd vanília vagy 1 kk vaníliakivonat
kristálycukor a tetejére

A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsáljuk az élesztőt. A lisztbe vegyítjük a fűszereket, a cukrot, a sót, hozzáadjuk a kissé felvert felvert tojást, a megolvasztott vajat, végül az élesztős tejet. Alaposan összedolgozzuk, dagasztjuk, majd pihentetjük, amíg duplájára nem kel. Ekkor 12 részre osztjuk a tésztát. Mindegyikből kis rudakat sodrunk, majd feltekerjük csiga alakban, briósokat formázunk belőlük. Pihentetjük kb. 30 percig. A tojássárgáját elkeverjük kevés, kb. 1 ek vízzel, és megkenjük a tetejüket, majd megszórjuk kristálycukorral.
200 fokos sütőben kb. 18-20 perc alatt megsütjük.

1 megjegyzés:

Nyammm írta...

ez nagyon nyammm:) Mentve:)