péntek, szeptember 16, 2011

DNK -Dagasztás nélküli kenyér

A DNK úgy hangzik, mint valami varázsszó. Talán az is volt néhány éve, amikor végigsöpört a külföldi, majd a magyar oldalokon. Minden, magára valamit is adó gasztroblogger kipróbálta, lelkesítette, egyesek az "igazi kenyér" jelzővel látták el. Egy idő múlva - mint minden újdonság - lecsengett a nagy lelkesedés, legyen akármilyen egyszerű az elkészítése, valahogy elfelejtettük. Az utóbbi hónapokban viszont újra belendült a DNK - gyártás, csak kicsit megreformálva. Egymást követték az ízesített változatok, a DNK bagett, zsömle.


Én két egyszerű változattal próbálkoztam, előbb egy lilahagymásat, majd egy aszalt paradicsomos-fokhagymás változatot sütöttem, ezzel is tesztelve az új gőzsütőt.

Az eredmény egy kívül ropogós, belül lyukacsos, fűszeres kenyér.





Hozzávalók:


1,5 csésze víz

3 csésze kenyérliszt (BL 80-as)
1 tk élesztő

1 csapott ek só

fokhagyma, aszalt paradicsom / lilahagyma



A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót, az élesztőt. Összekedolgozzuk fakanállal, de ne lepődjünk meg, mert ahogy a neve is mutatja, dagasztani nem lehet, a tészta lágy, nokedlihez hasonló az állaga. Egy éjszakára pihentetjük. Másnap átkeverjük, a tetejét megszórjuk liszttel,letakarjuk, és 30 percig tovább pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 230 fokra, majd néhány percre beteszünk melegedni egy 2 literes hőálló tálat is. Ha már átmelegedett, belisztezzük, és beleforgatjuk a tésztát. Fedő alatt kb. 35 percig sütjük, majd levesszük, és még további 20 percre visszatesszük a sütőbe.




2 megjegyzés:

Anazar írta...

Remek kenyérke! Csinos konyharuha! Csak nem kézzel szőtt?? Mama 'gyártott' ilyeneket hajdanán.

Cecile írta...

Anazar, köszi, tenyleg szép. Egy barátnőmtől kaptam, aki Erdélyből származik, ha jól emlékszem, a nagymamájától örökölte.