kedd, március 01, 2011

Rákóczi túrós és csupa csokoládés dínós torta




Újra szülinapot ünnepeltünk, összevonva. Karolina 5, Vera pedig 10 éves lett. Így egyszerűbb volt, mivel még a szűk családot sem könnyű összehozni.

Karolina most is maradt a csokis vonalnál: kívül-belül csupa csokit kért, rajta dínókkal. A csupa csokival nem volt semmi probléma, azt megszoktuk, a dínó viszont új szerelem. Először marcipános formatortára gondoltam, de Lina azt teljesen elvetette. Ezt követte egy kis marcipán dínó, de ugyebár az sem tiszta csoki. Végül az Aldi adta a mentőötletet, amikor akcióban ajánlott három bonbonformát, amelyikből az egyik dínós volt. A lehető legjobbkor. Szerencsénkre más nem látta meg benne a csodás lehetőséget, így a kettő közül az egyik a mi kosarunkba landolt.

Verával sokkal nehezebb dolgom volt. Egy kérése volt: a közepén kutya legyen, csontokkal körberakva. Szépen elképzeltem egy marcipános kutyás tortát, de mivel egész héten vendégeink voltak, nem lett belőle semmi. Péntek délelőtt, miközben vártam az újabb vendégsereget, hirtelen beugrott a mentőötlet, mi lenne, ha a kedvenc sütijét sütném meg tortaformában, vennék rá egy kutyát, a csontokat pedig hamar elkészítem, míg sül a torta.

Péntek este, miután elmentek a vendégek, gyors fürdés és altatás után nekiálltam tortázni. Este 10-re minden elkészült, én pedig totál kikészültem, de meg is könnyebbültem. 9 körül kicsit bepánikoltam, mi lesz, ha mégsem sikerül, holnap délelőttre hogy varázsolok elő egy újabb tortát? Szerencsére nem volt rá szükség, épségben elszállítottuk, ünnepelt örült, mi is.



Csupa csoki torta

Hozzávalók:
9 tojás
9 ek cukor
7 ek liszt
2 ek holland kakaópor
1 cs sütőpor
1 ek víz

A szokásos módon elkészítettema piskótát, majd 170 fokon kb. 50 perc alatt megsütöttem. Amikor kihűlt, három lapba vágtam, és megtöltöttem.
Krém:
0,5 l tejszín
40 dkg étcsokoládé
2 ek nádcukor
1 tk fahéj
1 kk kardamom
10 dkg vaj
5 ek csokilikőr

A csokit összetörtem, a tejszín ráöntöttem, a vajat belekockáztam, beleszórtam a fűszereket, és addig melegítettem, amíg a csoki el nem olvadt. Ezután beleöntöttem a likőrt (nyugi, ennyi mennyiségből alig jut egy fél szeletbe, amennyit fejenként megettek a gyerekek), kihűtöttem, és egy napig hűtőben hagytam dermedni. Alaposan összekevertem, megkentem vele a lapokat.

A tetejére olvasztottam 15 dkg étcsokoládét, belekevertem 1 ek olajat, majd a torta tetejére öntöttem. Miután megdermedt, a torta szélét körbekentem a maradék krémmel.
12 dkg málnás étcsokoládét felolvasztottam, beleöntöttem a dínós szilikonformába, majd néhány óra alatt hűtőben hagytam megdermedni. Végül kipattintottam a formából.

A torta tetejére a krémből kis rózsákat nyomtam, és ráállítottom a dínókat.


2 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Szuperek lettek, ügyes a dinós torta is:-))

Cecile írta...

Gesztenye, köszi!