kedd, március 01, 2011

Rákóczi túrós és csupa csokoládés dínós torta
Újra szülinapot ünnepeltünk, összevonva. Karolina 5, Vera pedig 10 éves lett. Így egyszerűbb volt, mivel még a szűk családot sem könnyű összehozni.

Karolina most is maradt a csokis vonalnál: kívül-belül csupa csokit kért, rajta dínókkal. A csupa csokival nem volt semmi probléma, azt megszoktuk, a dínó viszont új szerelem. Először marcipános formatortára gondoltam, de Lina azt teljesen elvetette. Ezt követte egy kis marcipán dínó, de ugyebár az sem tiszta csoki. Végül az Aldi adta a mentőötletet, amikor akcióban ajánlott három bonbonformát, amelyikből az egyik dínós volt. A lehető legjobbkor. Szerencsénkre más nem látta meg benne a csodás lehetőséget, így a kettő közül az egyik a mi kosarunkba landolt.

Verával sokkal nehezebb dolgom volt. Egy kérése volt: a közepén kutya legyen, csontokkal körberakva. Szépen elképzeltem egy marcipános kutyás tortát, de mivel egész héten vendégeink voltak, nem lett belőle semmi. Péntek délelőtt, miközben vártam az újabb vendégsereget, hirtelen beugrott a mentőötlet, mi lenne, ha a kedvenc sütijét sütném meg tortaformában, vennék rá egy kutyát, a csontokat pedig hamar elkészítem, míg sül a torta.

Péntek este, miután elmentek a vendégek, gyors fürdés és altatás után nekiálltam tortázni. Este 10-re minden elkészült, én pedig totál kikészültem, de meg is könnyebbültem. 9 körül kicsit bepánikoltam, mi lesz, ha mégsem sikerül, holnap délelőttre hogy varázsolok elő egy újabb tortát? Szerencsére nem volt rá szükség, épségben elszállítottuk, ünnepelt örült, mi is.Csupa csoki torta

Hozzávalók:
9 tojás
9 ek cukor
7 ek liszt
2 ek holland kakaópor
1 cs sütőpor
1 ek víz

A szokásos módon elkészítettema piskótát, majd 170 fokon kb. 50 perc alatt megsütöttem. Amikor kihűlt, három lapba vágtam, és megtöltöttem.
Krém:
0,5 l tejszín
40 dkg étcsokoládé
2 ek nádcukor
1 tk fahéj
1 kk kardamom
10 dkg vaj
5 ek csokilikőr

A csokit összetörtem, a tejszín ráöntöttem, a vajat belekockáztam, beleszórtam a fűszereket, és addig melegítettem, amíg a csoki el nem olvadt. Ezután beleöntöttem a likőrt (nyugi, ennyi mennyiségből alig jut egy fél szeletbe, amennyit fejenként megettek a gyerekek), kihűtöttem, és egy napig hűtőben hagytam dermedni. Alaposan összekevertem, megkentem vele a lapokat.

A tetejére olvasztottam 15 dkg étcsokoládét, belekevertem 1 ek olajat, majd a torta tetejére öntöttem. Miután megdermedt, a torta szélét körbekentem a maradék krémmel.
12 dkg málnás étcsokoládét felolvasztottam, beleöntöttem a dínós szilikonformába, majd néhány óra alatt hűtőben hagytam megdermedni. Végül kipattintottam a formából.

A torta tetejére a krémből kis rózsákat nyomtam, és ráállítottom a dínókat.


2 megjegyzés:

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Szuperek lettek, ügyes a dinós torta is:-))

Cecile írta...

Gesztenye, köszi!