hétfő, december 27, 2010

Bonbon








Az elmúlt hetekben bonbonokat gyártok. A csokis hétvégi kiruccanásunkon beszerzett szilikonos formákban sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos, kézzel mártogatós módszerrel, bár tény, utóbbi változatosabb. Eleinte csak a magunk örömére alkottam párat, majd beindult az ajándékgyár. Karácsony előtt ez jó időzítés volt, hiszen ki az, aki nem örül egy kis csokinak?

Eddig a következő ízésítésekkel készítettem:
- tonkababos csokoládékrémes, étcsokoládéval
- vaníliás gesztenyekrémes, étcsokoládéval
- levendulás málnás ét - és tejcsokoládéval
- gyömbéres citromkrémes, étcsokoládéval
- Calvados -os almazselés, étcsokoládéval
- körtezselés vilmoskörtével, étcsokoládéval
- levendulás málnás málnalikőrrel, étcsokoládéval
- levendulás málnás csokoládékrémmel, étcsokoládéval
- kávékrémes étcsokoládéval
- csokilikőrös csokoládékrémes ét - és tejcsokoládéval
- szilvás - mákos fehércsokoládéval
- szilvapálinkás aszalt szilvás, marcipános, étcsokoládéval
- barackpálinkás aszalt barackos, marcipános, étcsokoládéval
- mogyorókrémes tej - és étcsokoládéval

Nekem a csokilikőrös csokikrémes és a levendulás málnás a kedvencem, szigorúan étcsokoládéval. Semmi bajom a tejcsokival, előfordul, hogy azt kívánom meg, de egy finom, minőségi étcsokoládéval soha nem cserélném el. A bonbonok készítésénél is nagyon fontos, hogy mindig jó minőségű csokoládét válasszunk.
Ahhoz, hogy a bonbon szép fényes maradjon, első lépés a csokoládé temperálása, azaz melegítése, hűtése, újra melegítése.
Én a szilikonos formákat is megmelegítem mikróban egy kicsit, majd ecsettel kenem körbe a mélyedésket. Fény felé fordítva ellenőrizhetjük, rendesen körbekentünk-e minden pici rést. Ezután hűtőben megdermesztük, majd újra átkenjük vékony rétegben csokoládéval, és ismét lehűtjük. Ilyenkor már nehezebb vele dolgozni, mivel a hideg csokoládé azonnal lehűti, és dermeszti a következő réteget. A töltésnél figyeljünk arra, hogy ne tömjük meg nagyon a csokoládéhüvelyeket, hagyjunk helyet a tetején a csokinak. Tölthetjük habzsákkal, vagy kis kanállal is. Én a töltelékkel is visszarakom hűteni. Végül a megmaradt csokoládét újra megolvasztom, és rákanalazom (pici kávéskanállal) a töltelékre. Ezután néhány óra hűtés következik, majd egyszerűen csak kippattintjuk a formából a bonbonokat. leírva kicsit macerásnak hangzik, de valójában nem az.

A tej- és étcsokoládéval aránylag egyszerű dolgozni, a fehércsokoládéval viszont elég küzdelmes. Nehezen olvad, könnyen csomósodik, nehezebb kenni, ráadásul vigyázni kell, hogy elég vastag rétegben kenjük a formákba, különben a sötétebb töltelék átüt rajta.

3 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Gyönyörű bonbonokat gyártottál.
Leírás is lesz majd? :-))

családi tűzhely írta...

Nagyon csinos darabok:)

Cecile írta...

Bonbon mánia, egyszer majd az is lesz...
Családi tűzhely, köszönöm!