szombat, szeptember 18, 2010

Pita és szósz


Imádom az itthon elkészíthető gyorskajákat, egyik nagy kedvenc a gyros pitában. Igazából pitát már sütöttem néhányszor, de mindig akkor, amikor a vendégek már megérkeztek, így a fénykép elmaradt. Elkészítése egyszerű, csak a többszörös kelesztési idő miatt hosszadalmas, viszont megéri, mert ezerszer finomabb a bolti társainál. A tésztát Limara receptje alapján készítem, egy kis változtatással, de a módszer ugyanaz. A szósz pedig Fűszeres Eszteré, igaz ő hamburgerhez ajánlja, de én rendszeresen készítem mindenféle sült, grillezett hús mellé. Pikáns, kissé csípős, de fantasztikusan feldobja az ételt. Én nagyon szeretem a sima pitát is belemártogatni.


Szósz:
1 rész majonéz
1/3 rész ketchup
1/ rész apróra vágott lilahagyma
1/3 rész apróra vágott csemegeuborka
1 ek méz
só, frissen őrölt bors
1 ek ecet

A hozzávalókat összekeverjük, és tálalásig hűtőben tartjuk. Érdemes néhány órával a vendégek érkezése előtt összekeverni (vagy esetleg előző nap), hogy jól összeérjenek az ízek.


Pita
60 dkg liszt
3 dl langyos víz
2 dkg élesztő
1 kk cukor
1csapott ek só
4 ek olívaolaj
A langyos vízben elkeverem a cukrot és az élesztőt, majd hagyom felfutni. A lisztbe vegyítem sót, beleöntöm az olívaolajat és a felfutott élesztőt, alaposan összegyúróm, majd duplájára kelesztem. Ha a tészta megkelt, 8 egyenlő részre osztom, gömbölyítem őket, letakarom, és 10 percig pihentetem. Ezután 2-3 mm-es, kerek formára nyújtom a golyókat, és ismét hagyom pinenni kb. 30 percig. A sütőt előmelegítem 220 fokra. A pitákat a sütő rácsára (!) rakom - egyszerre 4 fér rá), majd kb. 6 perc alatt készre sütöm.

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Mesés képek!!!

A házi pitánál/gyrosnál nincs is jobb :-)

Cecile írta...

Köszönöm!
Igen, szerintem is!