szerda, szeptember 29, 2010

Mogyoróvajas-csokoládés keksz



Hónapok óta rakosgatom a mogyoróvajas üveget. Egy nagyobb bevásárlóközpontba került a kosaramba azzal a felkiáltással, hogy én milyen finomságokat készítek majd belőle. Azóta is ott áll felbontatlanul.
Ma viszont megsajnáltam szegényt, és kerestem hozzá egy jó kis receptet. Katánál találtam is egyet, aki Sajtkukacnál lelte, ő pedig egy szakácskönyvben olvasta.
Nem vártam tőle túl sokat, magában nem ízlett, viszont a reinkarnációja után annál jobban megszerettem. Azt hiszem, hamarosan újabb doboz kerül a kosaramba.

Hozzávalók:
2 tojás
11 ek nádcukor
1 rúd vanília kikapart belseje
20 dkg liszt
2 tk szódabikarbóna
25 dkg mogyoróvaj
22 dkg lágy vaj
15 dkg tejcsokoládé
1 csipet só

Elkészítése roppant egyszerű. A lágy vajat habosra kavartam a cukorral, vaníliával, sóval. Hozzáadtam a kissé felvert tojásokat, a mogyoróvajat, összedolgoztam, majd beleöntöttem a lisztet és a szódabikarbónát. Kissé lágy lett, ezért beraktam 10 percre a mélyhűtőbe. Ezután kis gombócokat formáltam belőle, kissé lelapítottam, és szilikonos sütőpapírral bélelt sütőlemezre raktam, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt megsütöttem. Ha valaki igazi, ropogós kekszet szeretne, akkor további 3-4 percig tartsa a sütőben. Én személy szerint jobban szeretem, ha egy kicsit puhább a közepe.


4 megjegyzés:

Daisy írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Daisy írta...

Bocsánat, de a következőhöz szántam és ide írtam véletlenül, azért töröltem.
A kekszes receptet viszont elvittem.

Ottis írta...

Na éppen ezt a receptet kerestem, hiszen nekem is hónap óta ül egy üveg a polcon.Azt hittem kenyérre kenve fogják szeretni a fiúk de nem jött be, így azóta is érintetlenül ül. Na de most nekifogok majd ennek a receptnek .-)Köszi!

Cecile írta...

Ottis, szívesen, bár az érdem Sajtkukacé, ő fedezte fel.
Dasy, Ottis, remélem ízlik majd nektek!