szerda, szeptember 15, 2010

Érdekes csokitorta


Mi benne a különleges? Ez egy egyszerű, de nagyon finom süti, aminek a tetejére forró vizet öntünk sütés előtt.
"Forró vizet?" - már hallom a kérdést, amit biztos mindenki feltesz magában. Igen, forró vizet, így anélkül készítünk egy krémes édességet, hogy külön krémet kevernénk a tészta mellé.
Kedvenc magazinom, a Nők Lapja legújabb számában jelent meg, Bereznay Tamás receptje. Kivételesen hűen követtem, mértem minden hozzávalót, bár a sütési idő szerintem kicsit sok, mivel így a teteje (későbbi alja) kicsit megszáradt, roppanós lett.
Kicsit brownie-szerű, de mégis más. Az illata és az íze viszont ugyanolyan ellenállhatatlan.

Hozzávalók:
1 és 3/4 csésze cukor
1,5 csésze liszt
10 ek kakaópor
3 tk sütőpor
1 kk só
3/4 csésze tej
1/2 csésze olvasztott vaj (10 dkg)
1,5 tk vaníliaaroma
3/4 csésze barnacukor
1 és 3/4 csésze forró víz

A cukor 2/3 részét, a lisztet, a sütőport, 5 ek kakaót és a sót összekeverjük. A tejet, az olvasztott vajat és az aromát összevegyítjük, majd hozzákeverjük a lisztes keverékhez, alaposan összedolgozzuk. Beleöntjük egy 30x22 cm-es tepsibe. A maradék kakaót, a cukrot és a barna cukrot összekeverjük, és rászórjuk a tepsiben lévő tésztára. Ráöntjük a forró vizet, majd 165 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük.

5 megjegyzés:

Daisy írta...

Ezt a receptet Nigella műsorában láttam tavaly. Hiába, nincs új recept, csak nekik nem kell megjelölni a forrást.
Kíváncsi lennék, honnan származik?

Piszke írta...

Pioneerwoman oldalán ajánlották valamikor a nyáron nagyon, kávés változatban...

Chef Viki írta...

Ezt én is jól kinéztem magamnak!

A gyönyörű fotód és a leírásod alapján bátran nekiugrok!

Cecile írta...

Daisy, nem láttam Nigella műsorát, és nem tudom, ki az eredeti recept gazdája, de a süti finom, csak ajánlani tudom mindenkinek.

Piszke, megnézem azt a kávés változatot is, biztos finom, bár nem éppen gyerekbarát...

Viki, ugorjál neki bátran, megéri!

Névtelen írta...

Én már sokszor megcsináltam a sütit a recept alapján és szerintem így tökéletes. Kicsit pudingszerűen folyós az alja ami nagyon különlegessé teszi. A sütő minden esetre jó ha alsó-felső állásban van, mert így nem szárad ki!
Üdv J