hétfő, szeptember 06, 2010

Epekímélő ételek



Anyósom epebeteg már régóta. Az elmúlt hónapokban rengeteget görcsölt, hetente akár többször is. Nemrég végre rászánta magát a műtétre, így reméljük, a görcsöktől legalább elbúcsúzhat, bár a diéta még marad egy ideig. A mi kapcsolatunk eléggé viharvert, de ennek ellenére szívesen készítettem neki néhány ételt. Arra számítottam, majd a neten receptek ezreit találom, mivel az epebaj népbetegségnek számít, de sajna nem. Sok helyen csak felsorolják az ehető és a tiltott listás ételeket. Találkoztam olyan oldallal is, ahol epekímélő diéta címe alatt olyan ételeket találtam, amiből én egyet sem ajánlanék. Tudom, az egyéni érzékenység is nagyon különböző, valaki csak néhány zöldségtől, gyümölcstől van rosszul, más alig bír valamit megenni.


Az epe a májban termelődik, ahonnan az epevezetéken keresztül először az epehólyagba jut. Az epehólyag falának izomzata szabályozza, hogy étkezés után mennyi epe jusson tovább a patkóbélbe, azaz mennyi epe szükséges a zsírok emésztéséhez. Ha az epe kiürülése nem történik meg, megváltozik az összetétele, amelynek következménye gyulladás, vagy kőképződés lehet. Mivel az epe a zsírok emésztéséhez szükséges, így az epekímélő diéta alapvető követelménye a zsírbevitel csökkentése. Ezért olaj helyett inkább növényi eredetű zsíradékot használjunk. Ha csökkentjük a zsírbevitelt, azzal csökkentjük az elhízás esélyét is, amely az epebetegségek egyik rizikófaktora. Kerülni kell a túlzott cukor- és édességfogyasztást, mivel azok izgatják a gyomor és a bél nyálkahártyáját. Együnk gyakran gyümölcsöt, zöldséget, mivel a rosttartalmuk jótékony hatással van a bélműködésre. Naponta négyszer-ötször, kisebb adagokat fogyasszunk, mivel így elősegíthetjük az epe kiürülését.

Akut gyulladás vagy roham esetén viszont szigorú diétára van szükség. Néhány napig szükség lehet koplalásra, bő folyadékfogyasztásra, eleinte csak víz és tea formájában (tej és szénsavas italok kizárva), majd zöldség- és gyümölcslevek, később pürék fogyasztására, később lassan visszatérhetünk a szilárd táplálékra.


Általában tiltólistás ételek közé tartoznak a friss, meleg pékáruk, olajban, zsírban sült kelt tészták. Ehető viszont a keksz, kétszersült, nem meleg zsemle, kifli, zsúrkenyér, rizs (párolva, főzve), vékonyra nyújtott száraztészta.


Húsok közül tilos a kövér sertés- és marhahús, hízott kacsa- és libahús, sertésmáj, velő, tepertő, szalonna, kolbász, kenőmájas, hurka, zsíros halak, füstölt olajoshal és sertészsír. Helyette inkább együnk csirke-, borjú-, bárány-, sovány sertéshúst, sovány halat, csirkemájat, sovány gépsonkát.


Tejtermékek közül kerülni kellnagyobb mennyiségben a zsírdúst tejfölt, tejszínt, a zsíros és füstölt sajtokat. Helyette fogyaaszthatunk sovány tejet, tejeskávét, aludttejet, joghurtot, kefírt, sovány tehéntúrót és sajtokat (pl. óvári, köményes).


Kerüljük a sárgadinnyét, szilvát, aszalt gyümölcsöket, száraz hüvelyeseket, fejeskáposztát, nyers uborkát, a diót, mákot, a mandulát és a mogyorót. Helyette ehetünk sárgarépát, burgonyát, sóskát, spenótot, fejes salátát, karfiolt, kelbimbót, spárgát, al,át, birsalmát, őszibarackot, nyers banánt, gesztenyét.


Édességek közül tilos a sok zsíradékkal készült sütemény, tömény vajas, tejszínhabos édesség, krémek, helyette maradnak a mézes sütemények, felfújtak (rizs, dara, túró, kifli), piskótafélék, gyümölcsfagylalt.


Megpróbálom itt a blogban is összegyűjteni azokat a könnyen elkészíthető ételeket, melyeket én is készítettem, hátha másnak is hasznára lesz. Postos hozzávalókat nem írok, inkább csak egy kis útmutatót, ötletek adok, mivel a listák alapján kiderül, mennyi, általában, a hétköznapi étrendben használt hozzávalótók kell ideiglenesen elbúcsúzni.


Joghurtos gyümölcsleves

A gyümölcsöt (alma, meggy, cseresznye, körte, őszibarack - ízlés és érzékenység szerint, akár keverve is) meghámozzuk, feldaraboljuk, vízzel felöntjük, fűszerezzük (cukor, só, szegfűszeg, fahéj, vanília kikapart belseje), és megfőzzük. Kihűtjük a levest, kivesszük a gyümölcs felét. Belekeverjük a natúr joghurtot, turmixoljuk, és visszaöntjük a gyümölcsöket. Citromkarikákat is rakhatunk bele.


Csontleves

Elkészítését nem írom le, ez az a leves, amit valószínűleg mindenki meg tud főzni.
A megfőtt levest hidegre lehűtjük, így könnyen leszedhetjük a tetején azt a zsírt is, amit főzés közben nem sikerült.

Cukkinis karaj krumplival sütve
A karajt felszeleteljük, vékonyra verjük, és fűszerezzük (só, bazsalikom). A krumplit és a cukkinit meghámozzuk, szintén szeleteljük és fűszerezzük. A sütőtálat vékonyan kivajazzuk, majd rétegezzük a krumplit, húst, cukkinit, és újra krumplit, közben fűszerezzük. Alufóliával lefedjük, sütőben puhára pároljuk. Később a fóliát levesszük, és a tetejét ropogósra sütjük. A tetejét megszórhatjuk sovány sajttal.

Csirkemell bébirépával sütve
A csirkemellet felszeleteljük, sót és rozmaringot szórunk rá. Egy alufólia darabot vékonyan megkenünk olívaolajjal, rárakjuk a csirkemellet, a bébirépát, és alaposan becsomagoljuk. Sütőben készre sütjük.
A zöldségeket variálhatjuk, egyéni érzékenység szerint rakhatunk a húshoz spárgát, kelbimbót, zsenge karalábét, paradicsomot, karfiolt, spenótot. Csomagolhatunk a fóliába gyümölcsöt is: almát, őszibarackot, birsalmát.

Sóska krumplipürével
A sóskát megtisztítjük, megfőzzük. Kevés főzőlével, tejföllel turmixoljuk, majd felfőzzük kevés sóval és cukorral. A megfőtt krumplit a főzőlével és kevés zsírszegény tejjel turmixoljuk.

Almás csirke rizzsel

Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, a csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. Kevés vajban fehéredésig sütjük a húst, sózzuk, szórunk rá kevés curryt (ha gondot okoz, kihagyható). Ha a hús megpuhult, tányérra szedjük, a serpenyőbe öntjük az almát, megpároljuk, majd visszaöntjük a húst, és összesütjük. Készíthetünk párolt, vagy főtt rizst, amit összekeverünk az almás csirkével.

10 megjegyzés:

szepyke írta...

Szerintem azért nem találsz ilyen ételeket a neten, mert mindenkinek más a tiltott. Nekem sincs epém, mégsem vonok meg magamtól semmit. Ha valamiről tudom, hogy kicsit jobban megviselik a gyomromat, akkor arra figyelek, de nem mondhatom, hogy nagyon betartottam volna bármit is a műtét után. Jóval jobb lesz a helyzet, ha megműtik, a rohadék görcsök legalább elmúlnak. Elvileg... , mert van akinél nem...
Kitartást neki!

jókaja írta...

"Mivel az epe a zsírok emésztéséhez szükséges, így az epekímélő diéta alapvető követelménye a zsírbevitel csökkentése. Ezért olaj helyett inkább növényi eredetű zsíradékot használjunk. Ha csökkentjük a zsírbevitelt, azzal csökkentjük az elhízás esélyét is, amely az epebetegségek egyik rizikófaktora."

Sajnos ez nem ennyire egyszerű, még ha lépten-nyomon ezt is ismételgetik. Soha nem volt epegondom, amíg kórosan elhízott voltam. A fogyás közben viszont remek epeköveim alakultak ki. Az oka épp a zsírszegény táplálkozásban keresendő, ugyanis a zsír(olaj) megvonásával csökken az epe ürítése is, ezzel pangás alakul ki, ami a kőképződés melegágya.
Nem véletlenül ajánlják ma már, heti több alkalommal a három tojás fogyasztását. Annyi pont elég ahhoz, hogy kiürítse a pangó epefolyadékot.

A tünetekben tényleg döntő az egyéni érzékenység. Párom is epés lélek, de egyikünk se rohan bilagitért, ha kicsit zsírosabb a kaja. A lecsót viszont sült, hámozott paprikából kell csináljuk, mert a sok paprikahéj azonnali "halálunkat" okozza.
Így legyen okos az ember :-(

Zsuzsanna írta...

Hát kedves Jókaja, épp küldeni akartam Neked egy irígykedő kommentet az oldaladra (tudod, sárga vagyok az irígységtől, vagyis elönt az epe...), szóval, hogy milyen jó neked és mindazoknak, akik mindenféle finomat ehetnek fájdalom nélkül... Mert epém az nekem sincs már vagy tíz éve, de a fájdalom az kitartóan vissza-visszatér, sajnos. Időseknél a fogazat állapota is fontos. MIndent hámozni kell, majszolgatni, jól megrágni. Jobbulást mindenkinek és írjatok sok finom receptet a blogjaitokon! Legalább olvashassak a finomságokról.

Thrini írta...

Nekem is kivették az epehólyagomat, nem volt túl nagy kövem, nem is voltak iszonyatos görcseim, inkább tartósan, csendben állandóan rosszul voltam.
Betartottam a diétát műtét után, pedig de utálatos dolog!! Mindig is vékony voltam, műtét előtt és után is, pedig híresen nagy evő vagyok. A csokit továbbra sem eszem, nem is igazán kívánom, illetve a lángos, fánk és egyéb zsíradékban sült dolgok sem hoznak lázba. A paprika és paradicsom héja nem kívánatos valóban az arra érzékenyeknek, de hámozva nyugodtan fogyaszthatók. A tejet sosem szerettem, valakinek műtét után annak fogyasztása is gondot okozhat (hasmars formában). Saját tapasztalás után fogja anyósod is kialakítani az étrendjét, remélhetőleg a görcsöktől megszabadul.
Kitartást kívánok neki!

Cecile írta...

Szepyke, valószínüleg igazad van, az egyéni érzékenység nagyon különböző, de azért van néhány olyan étel, ami senkinek nem okoz panaszt, azokból jó lett volna néhányat találni.

Jókaja, anyósom a tojást nem bírja, bár nem tudom, ez műtét után mennyire változik.

Zsuzsanna, sajnálom, hogy még mindig küszködsz a fájdalommal, de azért valamennyivel jobb lett műtét után?

Thrini, velem nem tudom, mi lenne csoki nélkül. Igaz, nem sokat eszem belőle, és megválogatom, milyet, de azért az a kis kocka naponta lecsúszik.

Unknown írta...

én diéásan csináltam krumplis tésztát,de csak kis mennyiségben, és nagyon rosszul lettem tőle. 08-17-én operáltak, tartom is a diétát de a mai napom rémes volt...van valakinek valami jó és finom receptje?

Sweszti írta...

Sziasztok!Engem 5-én operáltak,most kezdek recepteket gyűjtögetni,várom az ötleteket!

Sweszti írta...

Sziasztok!Engem 5-én operáltak,most kezdek recepteket gyűjtögetni,várom az ötleteket!

Unknown írta...

Egy heti nemű az jó lenne.Kórházból esetleg valakinek?

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.