hétfő, augusztus 09, 2010

Fűszervajas bagett









Biztos ismeritek a boltban kapható zacskós változatát, melyet csak pár percre be kell rakni a forró sütőben, és már ehető is. Valami hasonlót szerettem volna sütni, csak persze mű dolgok nélkül. A tésztája nagyon egyszerű, a szokásos liszt, víz, só, élesztő és olaj hozzáadásával készült. Az olajjal egy kicsit variáltam, rozmaringos szőlőmagolajjal sütöttem, ami talán egy kis extra ízt adott neki. A töltelék is szabadon választható, a kedvenc, vagy éppen otthon levő fűszernövényekből.
Nagyon finom csak úgy, magában is, de levesek, húsok mellé is adhatjuk. Mi délben a hideg tejfölös bableves mellé ettük, délután pedig rájártunk, letörtünk belőle egy darabot, és magában elcsipegettük.

Hozzávalók:
60 dkg kenyérliszt
3 dl langyos víz
3 dkg élesztő
1 kk cukor
1 ek só
5 ek olaj
20 dkg vaj
5 gerezd fokhagyma
néhány ág rozmaring
A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztbe vegyítjük a sót, hozzáöntjük az olajat, a felfutott élesztőt, alaposan összedolgozzuk, hólyagosra dagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen megvárjuk, míg duplájára nő.
A lágy vajba belenyomjuk a fokhagymát, beleszórjuk az apróra vágott rozmaringot, és összedolgozzuk. Amikor a tészta megkelt, három részre osztjuk, mindegyiket kinyújtjuk, megkenjük a vajjal, szorosan feltekerjük, és megcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, és 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd csökkentjük a hőmérsékletet 170 fokra, és készre sütjük.

2 megjegyzés:

Thrini írta...

De jó, adtál egy ötletet!!!
Klasszak a fotók!

Cecile írta...

Köszi! Remélem, ízlik majd, nekünk nagyon bejött.