csütörtök, június 17, 2010

Bajor húsgombóc - még vihar előtt

Ez még a nagy vihar előtt készült. Most egy darabig valószínüleg így emlékszünk néhány dologra: a vihar előtt és után. Nem gondoltuk, hogy minket is elér. Persze, a lehetőség mindig ott van, de teljesen más, amikor elképzeljük, vagy szemmel-kézzel foghatóvá válik. Egy fél óra, és egy kicsit megváltozott a világ. Egyik nap még az asztalossal egyeztettük a régóta esedékessé vált kerítés cseréjét, és nézegettük, melyik csendes faluba bújjunk el néhány napra. Egy nap múlva már azt kerestük, hogyan spórolhatnánk meg néhány százezret a fólia felújításán. Nem beszélve a rengeteg növény- és egyéb kárról. Nagyon rossz érzés, hogy amiért az ember hét napból hetet dolgozott, keményen, rengeteg ideggel, pihenés nélkül, hirtelen semmivé válik. Tudjuk: ember tervez, Isten végez. Egy dolog vigasztal, nem a házunk áll romokban, mint sok családnak, a mi fejünk felett még ép a tető. Igaz, a nagy fenyő vészesen megdőlt, ma sajnos halál vár rá, mert talán egy másik, hasonló erejű (a mostani szél 210 km/óra sebeséggel tombolt) vihar már nem tudná megállítani. Azt viszont nem tudom, mi lesz, ha mindent megjavítunk, és újra lesújt egy ekkora, vagy még nagyobb vihar...
Viszatérve a recepthez, ez egy egyszerűen elkészíthető, finom húsgombóc. Majorannát kedvelőknek ajánlom figyelmébe!

Hozzávalók:
60 dkg darált sertéscomb
2 fej vöröshagyma
2 tojás
2 dl tejföl
1 ek liszt
majoranna, paprika, só
olaj

A húst összekeverem a kissé felvert tojással, 1 fej apróra vágott hagymával, sóval, borssal, kevés paprikával, majorannával. Kevés olajban üvegesre párolom a hagymát, megszórom paprikával, felöntöm kb. 2 dl vízzel, és felfőzöm. Apró gombócokat készítek a húsból, belerakom a paprikás lébe. Azt is megszórom sóval, majorannával, borssal. Kb. 20 perc alatt puhára főzöm a gombócokat. A lisztet csomómentesen elkeverem a tejfölben. Egy tányérba kiszedem a gombócokat, és a maradék lébe öntöm a tejfölt, alaposan összekeverem, visszapakolom a gombócokat, összefőzöm.
Megjegyzés: ez elég nagy adag, ezért bátran vegyük elő a legnagyobb serpenyőnket, ha ugyanennyi hozzávalóból készítjük!

Nincsenek megjegyzések: