hétfő, február 15, 2010

Szurokfű és bacon


A fűszerekből az egyik kedvencem a szurokfű, vagy oregano. Imádom az illatát, ízét.
A szurokfű tulajdonképpen nemcsak fűszernövény, hanem egy sokoldalú gyógynövény is: serkenti az emésztést, csillapítja a köhögést, a torokfájást, a gyomorbántalmakat. Fogfájás esetén rágcsáljuk a leveleit, köhögésre pedig teát főzzünk. Szórjuk bátran a pizza tésztájába, csirkés, tésztás ételekbe!

Szurokfüves rudak szalonnába bugyolálva

Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 kk cukor
1+1 tojás
1 csapott ek só
1,5 ek oregano
1,5 dl langyos víz
20 szelet bacon

A langyos vízbe elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztbe vegyítjük a sót és az oreganót. Hozzáadunk egy kissé felvert tojást, a felfutott élesztőt, majd alaposan összegyúrjuk, és letakarva duplájára dagasztjuk. Ezután 20 kis rudat formálunk belőle, megkenjük felvert tojással, és szorosan körbetekerjük a szalonnával. 180 fokos sütőben pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések: