hétfő, november 23, 2009

Leveles kenyér




Leveles kenyér

Hozzávalók:
60 dkg liszt
kb. 3,5 dl víz
1 tk cukor
2 dkg élesztő
1 ek só
2 ek olíviolaj
liszt a nyújtáshoz
kenéshez olíviaolaj

A langyos vízhez keverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztbe keverjük a sót, az olajat, beleöntjük az élesztőt, közepesen kemény tésztát dagasztunk belőle. Kb. 20 percig letakarva pihentetjük.
Lisztezett gyúródeszkán a tésztát kettéosztjuk, és mindkettőt 20x50 centis téglalappá nyújtjuk, a széleit szabadon hagyva megkenjük az olajjal. A két rövidebb oldalát a közepére hajtjuk, majd a szélek találkozásánál újra félbehajtjuk. Újra kinyújtjuk a tésztát 40x60 centisre, és ismét lekenjük olajjal. A rövidebb oldal mentén feltekerjük úgy, hogy a vége alulra kerüljön, így nem nyílik ki sütés közben.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd egy éles késsel hosszában két mélyebb vágást ejtünk rajta, közepén egy 3-4 centis szünetet hagyva. Olajjal vékonyan lekenjünk, letakarjük, és meleg helyen minimum egy órát pihentetjük.
200 fokra előmelegített sütőbenkb. 35 perc alatt megsütjük.


Az egyik kenyérbe a feltekerés előtt füstölt sajtot reszeltem, ami különlegesen finom ízt kölcsönzött neki.


Forrás: Príma Konyha - http://macikonyha.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések: