szombat, május 09, 2009



Az elmúlt hetekben sajnos a munkán és a gyerekeken kívül nem nagyon volt időm főzni, és sajnos gasztroblogokat olvasni sem. Nem akarok sem panaszkodni, sem mentegetőzni, 8 év alatt megszoktam, hogy nálunk az április a legkeményebb hónap. Jó volt visszaállni dolgozni, bár pocakosan a napi 11-12 óra munka azért rendesen lefárasztott. A lányok miatt folyamatosan lelkiismeretfurdalásom van, hiszen mióta megszülettek, még soha nem töltöttünk egymás nélkül ilyen kevés időt. Azzal vigasztalom magam, hogy hamarosan itt a június, és újra lesz időm rájuk. Ígérem, akkor ismét sütök-főzök rendszeresen (rengeteg ötletem, tervem van, és persze olvasatlan receptes újságom, könyvem), talán sikerül összebarátkozni az új fényképezőgéppel is, és nem hagyom ilyen sokáig magára a blogom.
Addig is hoztam egy nagyon egyszerű, de annál finomabb süteményt.


Meggyes - kakaós lepény


Hozzávalók:
2 tojás
20 dkg cukor
10 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál holland kakaó
3 dl tej
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
egy kávéskanál fahéj

tetejére eperdzsem
10 dkg étcsokoládé
3 evőkanál olaj

A tojást habosra kavarom a cukorral, majd hozzáadom az olvasztott vajat és a tejet is. A lisztbe vegyítem a kakaóport, a fahéjat és a sütőport, majd beledolgozom a tojásos keverékbe. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe borítom, a tetejére szórom a kimagozott meggyet (én bármilyen más gyümölccsel el tudom képzelni), majd kb. 180 fokon megsütöm (tűpróba!).
Amikor a sütemény kihűlt, kiborítom egy tálcára, a tetejét megkenem eperdzsemmel. A csokoládét megolvasztom az olajjal, rákenem a lekvárra, majd hűtőben hagyom megdermedni.

4 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

szia!
Gusztán néz ki!
csokival leöntve még nem próbáltam, de hasonlót szoktam én is készíteni igaz tojás nélkül...

Zsuzsi írta...

Szervusz kedves Cecile! Örülök, hogy újra vagy, többször nézegettelek, hogy hova tünhettél!? A pocakról lehet tudni többet? Júniusban érkezik? Gratulálok hozzá! Szeretettel: Zsuzska

Névtelen írta...

Szia Cecil!
Sok szeretettel gratulalok a pocaklakohoz!Erot-egeszseget mindkettotoknek es sok oromot egyutt. A sutidet azon nyomban megcsortam. hihi Mennyi meggyet teszel bele?1/2 vagy 1 uveg meggybefott eleg, ugy gondolom. Hm?Hianyoltalak!Sokszor kukucskalok be az oldaladra. Vigyazz magatokra es ne tul sok hajtas! Udvozlettel: ILDIKO

Cecile írta...

Renáta, próbáld kis csokival, megéri!

Zsuzska, köszönöm szépen! Júliusra végére várjuk, van még néhány hetünk, remélem addig többször tudok jelentkezni.

Ildikó, köszönöm szépen! Ha szereted gyümölcsösebben, bátran tegyél bele 1 üveggel, szerintem minél több gyümölcs van benne, annál finomabb.