vasárnap, március 01, 2009

Sokmagvas hosszúzsömle - VKF! XXIII.




Magvas gondolatok - VKF! XXIII.
Sokmagvas hosszúzsömle

A már említett sós eledel ez a sokmagvas zsömle, ami "mindent bele" módon készült. Szeretek kísérletezni a péksüteményekkel, ezért mindig a hangulatomnak és az itthoni készletnek megfelelően variálom a hozzávalókat. A legjobb mérce a kisebbik, válogatós lányom, aki alig bírta kivárni, hogy meghűljön, és még a magvak sem zavarták, mint máskor. Gyorsan feljegyeztem a pontos receptet, nehogy elfelejtsem, mint ahogy sajnos már előfordult.
Hozzávalók:
30 dkg tönköly búzaliszt
20 dkg fehérliszt
3,5 dl langyos víz
1 csomag szárított élesztő
1 evőkanál só
1 tk cukor
1 ek búzakorpa
1 ek burgonyapehely
6 evőkanál olívaolaj
2 ek tejföl
2 ek mag (len-, tök- és napraforgómag vegyesen) a tésztájába, kb. ugyanannyi a tetejére
nagyszemű só
A tészta hozzávalóit beleraktam a kenyérsütőbe, ami szépen megdagasztotta és kelesztette. Ezután hat részre osztottam, mindegyiket hoszúkás alakúra formáztam, és bevagdostam a tetejüket. Kb. fél óráig letakarva kelesztettem, majd megkentem vízzel, megszórtam a magvakkal és nagyszemű sóval. Ezután 180 fokos sütőben megsütöttem. A sütő aljába kis lábasban vizet raktam.


5 megjegyzés:

Snöcy írta...

Szia!
Nézz be hozzám! :-)

Ági, aki főz írta...

Fogadd szeretettel: http://agifoz.blogspot.com/2009/03/angyali-baratok.html

Latsia írta...

Tőlem is:O))

Ottis írta...

Boldog Húsvétot kívánok neked!

Balazs Csorjan dr. írta...

Tisztelt Kolléga,

talán nem veszi tolakodásnak a kérésem: fölvenné borértékelő honlapunkat remek blogja linkajánló rovatába? Szerintünk jól kiegészítenénk az Ön által írt tartalmat a boros cikkeinkkel, amit bizonyára az Ön olvasói is értékelnének. Az oldalunk:
www.winetest.eu - borbarátok vaktesztjei

Elnézést a kéretlen emilért, a linkajánlást pedig előre is köszönöm,
Dr. Csorján Balázs
winetest.eu