vasárnap, november 23, 2008

Fasírt hagymalekvárral



Fűszeres ételre vágytam, ezért elkezdtem lapozgatni az új szakácskönyveimet. Hezitáltam egy kicsit Stahl Judit és Fűszeres Eszter húsgombócai között, végül győzött az utóbbi hagymalekvárral, amit nem bántam meg, mert nagyon finom volt.
A fasírtot kicsit másképp készítettem, a marhahúst vegyítettem darált sertéscombbal, és kicsit módosítottam a fűszerezésén is, de a hagymalekvárhoz pontosan használtam a hozzávalókat. Utólag azon gondolkodtam, talán legközelebb tovább kellene főzni, de annyira éhes volt már a család, hogy muszáj volt sütnöm a lecsöpögtettet olajban a fasírtot is. Ebből a mennyiségből számunkra hatalmas adag lett, de négy felnőtt talán megbírkózik vele.

Fasírt hagymalekvárral

Hozzávalók:
30 dkg darált marhahús
30 dkg darált sertéscomb
2 tojás
3 evőkanál zsemlemorzsa
5 evőkanál vörösbor
1 csokor petrezselyemzöld
3 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, köménymag, kakukkfű, paprika
Hagymalekvárhoz:
1 kg lilahagyma
1,5 dl olaj
só, bors
2 evőkanál cukor
1 evőkanál vörösborecet

A fasírthoz a felverjük a tojást, fűszerezzük, belerakjuk a nagyon apróra darabolt petrezselyemzöldet és újhagymát, belenyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a húst, a zsemlemorzsát, beleöntjük a bort, jól összedolgozzuk, majd hűtőben pihentetjük egy kicsit, hogy összeérjenek az ízek.
A lilahagymát megtiszítjuk, 2-3 mm-es szeletekre vágjuk. Az olajban lassú tűzön puhára pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk. A végén hozzáadjuk a cukrot. Kiszedjük az olajból, jól lecsöpögtetjük, majd összekeverjük a vörösborecettel. A maradék olajban pedig kisütjük a laposra formált fasírtokat.

1 megjegyzés:

Fűszeres Eszter írta...

Juj, nagyon örülök! :-)